IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът се нуждае от подкрепата на Фед, за да продължи ралито

Еврото и австралийският долар се мъчат да компенсират загубите от миналата седмица

10:45 | 16.07.12 г. 3
Доларът се нуждае от подкрепата на Фед, за да продължи ралито

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар  загуби силната възходяща инерция  от началото на миналата седмица. В рамките на петъчната сесия и първите часове на днешния търговски ден зелените пари ограничиха ръстовете, но все пак остават относително стабилни във водещите си кръстосани курсове.

Краткосрочният  фокус попада върху срещата на Федералния резерв, от която се очаква да стане ясно дали централната банка на САЩ има намерение да продължи с финансовите стимули или ще запази текущата си по-умерена монетарна политика. Коментарите от заседанието ще е катализатор за движенията на щатската валута, която през последните месеци затвърди впечатлението, че е изключително чувствителна за намеците на Фед.

Нов етап на програмата за гарантиране на пазарната ликвидност преминава през ново печатане на пари от Федералния резерв и наводняване на пазара с по-евтини долари.  Всяко изказване на председателя на Фед Бен Бернанке в подкрепа на стимулите ще намали интереса на пазарните участници в щатската валута.

Преди близо месец  Бернанке отчете рисковата ситуация в Европа като най-големият проблем за възстановяването на американската икономика след високата безработица в страната. Подобрението в трудовия сектор на САЩ се забавя, а кризисната обстановка в Европа се задълбочава, сочат последните макроикономически данни.

Еврото се възползва от моментната ситуация и опита да коригира последните сериозни пропадания спрямо щатския долар. Най-търгуваната валутна двойка се завърна в стойностите над 1,2200.

Австралийският  долар също потърси реванш за пониженията от края на миналата седмица и успя да поскъпне над 1,0200. В подкрепа на този ръст бяха последните новини от Китай, най-големият потребител на австралийския износ, където темпът на разширяване на икономиката от 7,6% през второто тримесечие съвпадна с предварителните прогнози.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2202; Връх – 1,2255; Дъно – 1,2161; Затваряне – 1,2248

Еврото  потърси реванш за последните спадове и се отдалечи от двугодишния минимум, както прогнозирахме в петък. Шансовете на единната валута за разширяване на корекцията остават високи.

Най-стабилната подкрепа, която ще работи в полза на еврото в следващите часове, ще е дъното при 1,2161.

USD/JPY

Отваряне – 79,31; Връх – 79,38; Дъно – 79,06; Затваряне – 79,15

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:39 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Бавно умиране......нещо като нашия преход към нищото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Каквото и да си говорим, чичо Сам никога не си е плащал дълговете и няма никога да си ги плати а това означава стимулиране на ускорена и дългогодишна инфлация (поне за около15г) за да стопи дълговете си но и да не предизвика хиперинфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
"... Бернанке отчете рисковата ситуация в Европа като най-големият проблем за възстановяването на американската икономика..." - това пък защо? И отслабването на валутата не подкрепя ли естествено икономиката - нали на това учеха икономистите? Защо пак ФЕД ще трябва да коригира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още