IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тежки загуби за еврото след срещата на ЕЦБ

Инвеститорите насочиха свободните капитали към нискорисковите активи

11:27 | 06.07.12 г.
Тежки загуби за еврото след срещата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вчерашната среща  на Европейската централна банка  провокира масови разпродажби на единната европейска валута заради решението за понижаване на основния лихвен процент в еврозоната. ЕЦБ определи рекорден лихвен минимум от 0,75% в опит да облекчи междубанковото кредитиране и косвено да намали разходите на бизнеса като допълнителна антикризисна мярка срещу забавения растеж на Стария континент.

Решението на централната  банка не бе изненадващо, но въпреки  това успя да разтресе валутните пазари. Инвеститорите избягаха панически от еврото и насочиха свободните капитали към нискорискови алтернативи като долара и японската йена.

До края на вчерашния ден двойката EUR/USD се потопи под ключовата бариера от 1,2400, губейки в рамките на няколко часа над 1,3% от стойността си. За последно еврото се търгуваше в тези нива преди пет седмици, когато успя да се оттласне от рекордното двугодишно дъно при 1,2288, след като Испания договори 100 милиарден заем за банковата си система.

Понижаването на основния лихвен процент ще подкрепи кредитирането, но от друга страна ще донесе проблеми за еврото заради засиленото предлагане на пари в региона. В същото време дългосрочният положителен ефект от този ход е доста спорен предвид неясната политика на европейските лидери срещу дълговата криза.

Преди седмица бяха гласувани нови регулации, които дадоха достъп на най-задлъжнелите страни-членки до събраните в спасителните фондове на Европа пари. Според икономисти обаче тези действия няма да бъдат достатъчни и има нужда от финансови стимули по всички фронтове, за да се избегне пренасяне на кризата от периферията към ядрото на еврозоната.

Сред обсъжданите допълнителни мерки е удължаване на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на дългови ценни книжа и наливане на ликвидност на пазара.

Дали еврото ще продължи свободното падане, ще стане ясно днес след новините за състоянието на трудовия пазар в САЩ. В 15,30 часа българско време ще бъдат изнесени данните за заетостта и безработицата за юни. Според предварителните прогнози най-силната световна икономика е добавила 90 000 нови работни места за периода. Щатската икономикаобаче трябва да разкрива по над 100 000 нови работни места всеки месец, за да удържи ръста на общата безработица.

Ако данните потвърдят  очакваните стойности или се окажат по-слаби, Федералният резерв ще има  всички основания да гласува трети  етап на програмата за монетарни стимули, за да противодейства на риска от нова рецесия в САЩ. Това моментално ще отслаби текущото доверие в щатския долар и ще даде шанс на еврото за коригиране на последните дълбоки спадове.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2525; Връх – 1,2537; Дъно – 1,2362; Затваряне – 1,2390

Резките понижения доближиха двойката до долната граница на широкия диапазон, който следим през последните дни. Консолидиращият канал е с горна граница при 1,2700 и долна граница при 1,2400.

През последните часове доларът тества устойчивостта на нивата около 1,24, но като цяло позагуби вчерашната инерция, което създава предпоставки за корекция в посока нагоре.

USD/JPY

Отваряне – 79,83; Връх – 80,08; Дъно – 79,55; Затваряне – 79,91

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:31 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още