IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо еврото се срива въпреки действията на централната банка?

Коментарите на президента на ЕЦБ за слабата икономика на еврозоната и промяната на правилата на финансовата институция за гаранциите натежават върху валутата

10:26 | 06.07.12 г. 3
Защо еврото се срива въпреки действията на централната банка?

Въпреки серията от разхлабване на монетарната политика от няколко централни банки, еврото се плъзна надолу и скоро може да тества годишното си дъно, след като президентът на Европейската централна банка обрисува мрачна картина за икономиката в еврозоната, съобщава CNBC.

ЕЦБ понижи основната си лихва с 25 базисни пункта до 0,75%, както се очакваше, а Английската централна банка разшири програмата си за изкупуване на активи.

Изненадващо и Китайската народна банка вчера се присъедини към тях, понижавайки лихвените проценти почти по същото време, в което дойде новината от Великобритания.

Настроението бе развалено допълнително, след като Драги каза, че ръстът в еврозоната отслабва и са налице рискове процесът да се задълбочи. Той добави, че програмата на финансовата институция за изкупуване на облигации и останалите извънредни мерки са временни, предупреждавайки пазара, който иска да слуша за повече ликвидност, а не за прекратяване на настоящите програми.

По-ниски лихви традиционно означават по-слаба валута, тъй като трейдърите коригират портфейлите си. Общата европейска валута поевтиня до 1,236 долара за евро след коментарите на Драги, а доларовият индекс спечели 1,3%.

Главният валутен стратег в Brown Brothers Harriman Марк Чандлър заяви, че един фактор, който не привлича достатъчно внимание, но може да се отрази на пазарите, е промяната в правилата за гаранциите, изисквани от ЕЦБ за отпускане на кредити на банки от еврозоната, която бе публикувана във вторник.

От ЕЦБ обявиха, че ще ограничат настоящото ниво на количеството държавен дълг, което банките могат да използват като гаранция по получаваните от тях заеми, макар че в определени случаи може да бъдат допускани изключения, а тези банки ще трябва да представят приемливи планове за финансирането си.

„Промяната на гаранциите означава, че отделните страни ще имат по-големи разходи за подкрепяне на своите банки“, смята Чандлър.

По думите му това би могла да е причината, поради която доходността по испанските и италианските облигации се повиши в четвъртък.

„Еврото изтри цялата си печалба, която натрупа след срещата на високо равнище“, добави той, визирайки заседанията на лидерите на страните-членки на ЕС в края на миналата седмица. „Не става дума само за еврото, а и за испанските и италианските облигации“, изтъкна Чандлър.

Според Борис Шлосберг, управляващ директор на BK Asset Management, пазарът се е надявал на нещо повече от страна на ЕЦБ.

„Проблемът е, че това е единствената агенция на сцената на еврозоната, която е способна да действа едностранно“, посочи Шлосберг. „Фактът, че тя не го прави, създава това обсадно положение за пазара на еврозоната. Еврото очевидно тества дъното си от началото на годината. Това е критично положение. Данните за работните места извън земеделския сектор в САЩ ще бъдат много важни“, смята той.

„Ако имаме положителни данни, австралийският долар ще бъде основната валута, която ще трябва да им отговори. Ако има облагодетелстван от рисковата търговия, това ще бъде австралийският долар“, добави мениджърът. Той отбеляза, че австралийската централна банка за момента е спряла прилагането на стратегията си за понижаване на основния лихвен процент.

Вчера еврото достигна рекордно ниско ниво спрямо австралийския долар. Шлосбърг подчерта, че интересът към австралийския долар може да идва и от факта, че е използван в carry trade.

Той добави еврото може да тества отново дъното си за 2012 г. спрямо американския долар от 1,228 долара за евро, ако юнските данни за работните места са слаби.

Промяната на правилото за гаранциите на ЕЦБ изпрати погрешно послание до пазарите в труден период, убеден е мениджърът. „Те ни виждат никакви драматични действия от политиците и онова, на което са свидетели, е, че европейската икономика продължава да стагнира и да се свива“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
защото има един хубав Head & Shoulders на графиката с таргет 3 фигури ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Щото няма принадена стойност, която да плати натрупаните дългове от лихви. Всичко е държавни разходи за една камара *** издържана от социалните държави.. животни и хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още