IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото остава непривлекателно за инвеститорите преди заседанието на ЕЦБ

Очакванията за нови монетарни стимули от Английската централна банка натежаха върху британската лира

10:57 | 05.07.12 г.
Еврото остава непривлекателно за инвеститорите преди заседанието на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Засиленото  търсене на германски държавни облигации  на проведения вчера аукцион потвърди впечатлението, че инвеститорите все още не смятат еврозоната за безопасно място за свободните капитали, въпреки че в края на миналата седмица европейските лидери постигнаха договорка по спешната нужда от антикризисни механизми. Доходността по рисковите испански и италиански ценни книжа отново се отправи нагоре, поставяйки еврото под масиран натиск.

Напрежението  върху единната европейска валута продължава да расте в очакване на новините от днешната среща на Европейската централна банка. Основният лихвен процент в еврозоната, който в момента е на рекордно ниско ниво от 1,00%, вероятно ще бъде редуциран допълнително с 25 базисни пункта до 0,75%.

ЕЦБ е  принудена да търси нови стимули  за буксуващата европейска икономика на фона на последните незадоволителни макроикономически новини от региона и рисковете за забавяне на макроикономическия растеж. По-ниските лихви ще насърчат кредитирането и косвено ще намалят разходите на бизнеса за обслужване на заемите. Дългосрочната цел е намаляване на безработицата, която се увеличи до пикови стойности през месец май.

Понижаване  на основния лихвен процент означава нови проблеми за еврото, тъй като по-ниските лихви ще подкрепят кредитирането, но от друга страна ще засилят предлагането на пари и ще станат траен носител на слабост за единната европейска валута. В същото време бъдещият положителен ефект от подобен е ход е доста спорен и все повече се чува мнението, че само сваляне на лихвите няма да е достатъчно, а има нужда от удължаване на програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи.

Централната банка на Великобритания също има заседание днес и прогнозите са за гласуване на трети етап на програмата за монетарни стимули в опит да се противодейства на рецесията на Острова и да се смекчи негативното влияние на дълговата криза в еврозоната върху местната икономика.

Тези  очаквания натежаха върху британската  лира, която се понижи до 1,5600 спрямо долара, губейки над един цент от петъчния връх до сега. Двойката EUR/USD се настани трайно в стойностите над 1,2500, стопявайки 1,20% от стойността си от началото на седмицата.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2606; Връх – 1,2607; Дъно – 1,2507; Затваряне – 1,2524

Двойката  изгуби посока и след движенията от последните сесии създава впечатление, че навлиза в консолидация.

Като резултат от това ценната продължава да се движи в широка граница от около 3 големи фигури с подкрепа на долната граница при 1,2400 и съпротива на горната граница при 1,2700.

USD/JPY

Отваряне – 79,78; Връх – 79,87; Дъно – 79,58; Затваряне – 79,86

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още