IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото е стабилно преди срещата на ЕЦБ

Днешният официален почивен ден в САЩ е причина за по-ниските обороти

14:05 | 04.07.12 г.
Еврото е стабилно преди срещата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото намери баланс в стойностите около 1,2600 спрямо американския долар и продължи да се търгува  в тесен диапазон по време на азиатската търговска сесия днес. Пазарните участници са по-предпазливи и предпочитат да изчакат утрешната среща на Европейската централна банка, на която вероятно ще бъде гласувано понижаване на основния лихвен процент в еврозоната.

Липсата на динамика в основните кръстосани курсове се дължи и на по-ниските обороти заради днешния официален почивен ден в САЩ. Последните слаби  икономически данни за състоянието  на икономиките от двете страни на Океана засилиха съмненията за забавяне на глобалния растеж и в същото време станаха повод за дебати около нуждата от нови монетарни стимули и спешни мерки не само в рамките на Стария континент.

Като допълнителна антикризисна мярка текущото ниво от 1,00% на основната лихва в еврозоната вероятно ще бъде редуцирано с 25 базисни пункта до 0,75% в четвъртък. Европейската централна банка ще се опитва да улесни достъпа на бизнеса и банките до евтин кредитен ресурс, за да смекчи натиска, който донесе рекордния ръст на безработицата в еврозоната за месец май.

В края на миналата седмица еврото се изстреля до 1,2692 спрямо долара като резултат от гласуваните от европейските лидери стимули в подкрепа на най-задлъжнелите страни-членки. Високата безработица и политическата несигурност обаче охладиха първоначалния оптимизъм.

Понижаване на основния лихвен процент ще донесе проблеми за еврото. По-ниските лихви ще подкрепят кредитирането, но от друга страна ще засилят предлагането на пари и ще станат траен носител на слабост за единната европейска валута.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2573; Връх – 1,2626; Дъно – 1,2558; Затваряне – 1,2606

Двойката  изгуби посока и след движенията от последните сесии създава впечатление, че навлиза в консолидация.

Като резултат от това ценната продължава да се движи в широка граница от около 3 големи фигури с подкрепа на долната граница при 1,2400 и съпротива на горната граница при 1,2700.

USD/JPY

Отваряне – 79,50; Връх – 79,92; Дъно – 79,40; Затваряне – 79,78

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:05 | 04.07.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още