IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изгледите за нови стимули подкрепиха рисковите валути

Еврото и австралийският долар са на върха на вълната

11:02 | 03.07.12 г.
Изгледите за нови стимули подкрепиха рисковите валути

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Пазарните участници заложиха на рисковите валути във вторник заради очакванията, че водещите централни банки ще предприемат допълнителни стъпки срещу забавянето на глобалния растеж. Вчерашните данни от производствения сектор на САЩ добавиха допълнителен акцент върху риска от ново икономическо забавяне и нуждата от спешни мерки не само в рамките на еврозоната.

Тази сутрин еврото отново се насочи нагоре, опитвайки да възстанови спадовете в основните си кръстосани курсове от началото на седмицата. Общата европейска валута получи подкрепа и се върна над  границата от 1,2600 спрямо американския долар. Австралийският долар продължава със силното си рали и тази сутрин взе допълнителен аванс срещу нискорисковите валути.

Вчерашните  данни за производството зад Океана регистрираха свиване за първи път  в последните три години и засилиха спекулациите, че Федералният резерв отново ще насочи усилията си по посока на антикризисните механизми. В края на миналия месец централната банка на САЩ се въздържа от гласуването на допълнителни стимули, като единствено разшири програмата си за намаляване на дългосрочните лихви, вярвайки, че най-силната икономика е на прав път и ще успее да се стабилизира без допълнителна финансова помощ.

Голяма  част от пазарните участници обаче са на мнение, че слабите икономически данни като например производството и безработицата увеличават както натиска върху Фед, така и вероятността от трети етап на програмата на количествено разхлабване – монетарна политика на печатане на пари, чрез която се финансират покупки на рискови активи и се гарантира пазарна ликвидност.

В четвъртък се очаква решението на Европейската централна банка за основния лихвен процент в региона. Според предварителните прогнози ЕЦБ ще намали основната лихва с 25 базисни пункта до 0,75% в опит да улесни достъпа на банките и бизнеса до евтин кредитен ресурс.

В подкрепа на прогнозата за по-ниска лихва са последните данни за рекордния ръст на безработицата в еврозоната. За месец май безработните във валутния съюз достигнаха 11,1%, което най-високата стойност от създаването на еврото. Най-висока остава безработицата в най-рисковите страни-членки – Испания (24,6%) и Гърция (21,9%).

Освен намаляването на лихвите в еврозоната най-сериозният риск за единната европейска валута в краткосрочен план е липсата на единство по отношение на гласуваните в петък мерки срещу дълговата криза в Европа. Финландия и Холандия не са съгласни с плана за покупки на рискови държавни облигации от вторичния пазар със събраните средства в постоянния спасителен фонд на Европа.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2656; Връх – 1,2679; Дъно – 1,2567; Затваряне – 1,2574

Двойката  изгуби посока и след движенията от последните сесии създава впечатление, че навлиза в консолидация.

Като резултат от това ценната продължава да се движи в широка граница от около 3 големи фигури с подкрепа на долната граница при 1,2400 и съпротива на горната граница при 1,2700.

USD/JPY

Отваряне – 79,76; Връх – 79,97; Дъно – 79,30; Затваряне – 79,50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:47 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още