IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото поскъпва плахо преди срещата на ЕС

Пазарът подкрепя високорисковите валути в очакване на положителни новини от срещата на политическите лидери на държавите-членки на ЕС

11:19 | 28.06.12 г.
Еврото поскъпва плахо  преди срещата на ЕС

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  стартира търговската сесия в  четвъртък с ръстове в основните  си кръстосани курсове. Пазарът подкрепи високорисковите  валути в очакване на положителни новини от двудневната среща на  политическите лидери надържавите-членки на Европейския съюз.

Днешното повишение  на еврото върна цената на двойката EUR/USD в стойностите над 1,2500. Най-ниското дъно за седмицата при 1,2440 се оказа ключова подкрепа за единната валута и същевременно сериозна бариера за нови поскъпвания при щатския долар.

Днес и утре ще бъдат обсъждани вариантите за стабилизиране на еврозоната. Сред най-горещите спешни мерки срещу ерозиращото доверие в европейската стабилност е предложението за общи еврооблигации, чрез които колективно да се гарантират задълженията на страните.

Друг вариант  е Европейската централна банка  да продължи програмата си за изкупуване на италиански и испански държавни ценни книжа, а трета идея, която се защитава от Италия, е спасителните фондове на Европа да похарчат събраните средства за изкупуване на държавен дълг. Нито едно от предложенията  обаче не се одобрява от Германия.

Най-голямата икономика в еврозоната блокира всеки опит за харчене на средства. Според германския канцлер Ангела Меркел най-задлъжнелите страни-членки не са предприели най-важната стъпка, а именно политическа воля и действия за реформи и строги бюджетни икономии.

Ако срещата не донесе очаквания положителен ефект  за пазара, фокусът ще се премести върху Европейската централна банка, от която се очаква да предприеме действия, като понижаване на основния лихвен процент. Подобен ход ще означава нови проблеми за еврото и увеличаване на експозициите в щатски долари и японски йени.

Пазарът на дългови  ценни книжа в Европа все още  е под стрес и не индикира за спад на напрежението сред инвеститорите.

На проведения вчера аукцион доходността по шестмесечните италиански държавни облигации нарасна до 2,957% - най-високата цена от декември насам. Апетитът на пазарните участници ще бъде тестван сериозно днес, а Рим ще срещне истинско предизвикателство, като се опита да продаде петгодишен и десетгодишен на стойност 5,5 млрд. евро.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2490; Връх – 1,2507; Дъно – 1,2444; Затваряне – 1,2467

Еврото  е в подходяща позиция да потърси корекция на серията от последователни спадове, в която навлезе още в края на миналата седмица. Изглежда, че доларът намери ограничение на ръстовете си в нивата при 1,2440, които заработиха в подкрепа на евровия сценарий.

Единната валута има добри шансове да тества 1.2600 преди доларът отново да си върне дългосрочното предимство.

GBP/USD

Отваряне – 1,5641; Връх – 1,5642; Дъно – 1,5544; Затваряне – 1,5567

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:23 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още