IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови индикации за нестабилност в еврозоната понижиха еврото

В средносрочен план най-големият проблем за общата европейска валута остава Италия - третата по големина икономика в еврозоната

10:59 | 26.06.12 г.
Нови индикации за нестабилност в еврозоната понижиха еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  стартира търговската сесия във  вторник с минимални понижения  по посока на двуседмичното дъно при 1,2470, до което падна спрямо долара в понеделник. От началото на седмицата общата европейска валута загуби над половин процент от стойността си спрямо долара.

Резките понижения  от понеделник и вторник върнаха  цената на най-търгуваната валутна  двойка под психологическата бариера 1,2500. Единната европейска валута все още е на безопасно разстояние от рекордното двугодишно дъно при 1,2288, до което се потопи в началото на месеца.

На преден план излязоха страховете, че предстоящата среща на евролидерите няма да донесе нищо ново по посока на решаването на дълговите проблеми в региона. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли категорично  идеята за емитиране на общи еврооблигации  в помощ на най-задлъжнелите страни-членки на еврозоната с мотива, че подобна  идея е икономически вредна и непродуктивна.

Междувременно Кипър стана петият член на еврозоната, поискал финансова помощ. Изненадващата новина отново измести фокуса върху неспособността на Европа да удържи набиращата скорост дългова криза, въпреки незначителните негативни ефекти, които малката по големина кипърска икономика може да провокира.

Новият финансов министър на Гърция пък  подаде оставка в понеделник по здравословни причини, обърквайки усилията на новосформираното правителство за смекчаване на тежките условия на кредиторите по отпуснатите спасителни заеми.

Испания поиска официално договорената в началото на месеца помощ в размер на 100 млрд. евро за закъсалата банкова система. Точната цифра на спасителният заем ще бъде определена на по-късен етап.

Всичко  това сложи край на надеждите, че европейските политически лидери ще постигнат договореност за солидни антикризисни механизми на двудневната среща в края на работната седмица.

Истинският  проблем за еврото в средносрочен план остава третата по големина икономика  в еврозоната. Италия е потенциално  следващата държава, която може да поиска финансова помощ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2559; Връх – 1,2559; Дъно – 1,2470; Затваряне – 1,2502

През  изминалата седмица доларът проби подкрепата на възходящата тренд линия, построена по юнските дъна, която следим през последните седмици и която пазеше валидността на възходящата посока при двойката. Пробивът е сигнал за изчерпване на евровия импулс и обръщане на посоката.

Основният многомесечен тренд при EUR/USD продължава да дава предимство на щатската валута и затова в дългосрочен план техническият анализ ще работи в полза на долара.

GBP/USD

Отваряне – 1,5560; Връх – 1,5593; Дъно – 1,5537; Затваряне – 1,5571

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:01 | 26.06.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още