IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По пътя на Япония ли са тръгнали водещите световни икономики?

Централните банки могат да смекчат най-неприятните ефекти от настоящата ситуация, но ще им бъде много трудно да стимулират търсенето, коментира икономист

14:50 | 25.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
По пътя на Япония ли са тръгнали водещите световни икономики?

ЕЦБ също понижи прогнозата си преди заседанието на 5 юли. Президентът на финансовата институция Марио Драги заяви на 15 юни, че икономиката на еврозоната е изправена пред „сериозни рискове“ и обстановката се е влошила допълнително след оценката на ЕЦБ, че икономиката на региона ще се свие с около 0,1% през настоящата година.

Банката приключи миналата година с прогноза за ръст от 0,3%, което бе с един процентен пункт под очакванията ѝ през септември. Свиване от около 0,5% е по-вероятно, сочи обаче прогноза на френската банка BNP Paribas SA.

Промишленото производство в еврозоната през юни се сви с най-бързото си темпо от 3 години, стана ясно от данни, публикувани през миналата седмица. Подобен спад е достатъчен за понижаване на основния лихвен процент през следващата седмица с 25 базисни пункта до рекордно ниските 0,75%, заяви Кенет Уотрит, главен пазарен икономист за еврозоната в лондонския филиал на BNP Paribas.

Той не изключи и по-сериозно понижаване или орязване на лихвата по депозитите на ЕЦБ, която в момента е 0,25%, за да бъдат принудени кредитните институции да предоставят повече заеми, ако срещата на европейските лидери в Брюксел на 28 и 29 юни сътвори по-мощен отговор на дълговата криза. „Дали това ще доведе до обрат в икономиката? Определено не, но всяко дребно нещо помага“, изтъква Уотрит.

На срещата ще бъдат обсъдени начините за по-добра интеграция във валутния съюз чрез търсене на по-тесни финансови връзки, предприемане на инициативи за стимулиране на ръста, осигуряване на по-силен надзор и подсилване на банките и може би емитирането на общи дългови книжа на определен етап.

Управителят на Английската централна банка Марвин Кинг ще настоява за допълнителни стимули на заседанието ѝ на 5 юли, след като предложението му за по-сериозно вливане на ликвидност бе отхвърлено с 5:4 гласа на предходната среща през юни. Тогава Кинг подкрепи увеличаването на програмата за изкупуване на активи с 50 млрд. паунда и обяви активирането на 2 нови инструмента за облекчаване на кредитните операции, които могат да стимулират кредитирането с до 80 млрд. паунда.

HSBC Holdings Plc и Societe Generale SA вече прогнозират, че Английската централна банка ще обяви разширяване на изкупуването на активи през следващата седмица, докато по-рано смятаха, че финансовата институция ще изчака. Великобритания се върна към рецесия през първото тримесечие на годината, а Кинг описа дълговата криза в еврозоната като „черния облак“, надвиснал над световната икономика.

Японската централна банка също ще преразгледа предвижданията си на двудневната среща на 11 и 12 юли – три месеца, след като прогнозира, че БВП на страната ще се разшири с 2,3%, а инфлацията, с изключение на пресните хранителни стоки, ще се ускори с 0,3% през настоящата финансова година, приключваща в края на март 2013 г.

Анализатори от UBS AG и Jefferies Japan Ltd. прогнозират, че банката ще увеличи програмата си за изкупуване на активи от настоящите 40 трлн. йени (498 млрд. долара). Членовете на борда на директорите ѝ могат да добавят в списъка за закупуване повече рискови ценни книжа като тези на борсово търгувани фондове и корпоративен дълг заедно с държавните облигации, смятат от JPMorgan Chase.

Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
luben.goshkov
преди 12 години
видях във фейсбук тази статия и си умрях от смях на първото изречение, сещайки се за статията която прочето по-рано днес. http://***.bloomberg.com/news/2012-06-25/central-banks-commit-to-ease-as-threat-of-lost-decades-rises-1-.html дали ползвате гугъл транслейт или поне си правите труда да превеждате сами :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още