IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По пътя на Япония ли са тръгнали водещите световни икономики?

Централните банки могат да смекчат най-неприятните ефекти от настоящата ситуация, но ще им бъде много трудно да стимулират търсенето, коментира икономист

14:50 | 25.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
По пътя на Япония ли са тръгнали водещите световни икономики?

Проучване на Bloomberg, извършено между 1 и 5 юни, разкрива, че средната оценка за световния ръст през годината се е понижила до 3,2%, докато през май бе 3,4%.

В годишния си доклад, публикуван вчера, от Банката за международни разплащания (БМР) посочват, че развитите икономики се приближават до границите на възможностите на монетарната политика.

Балансите на централните банки в момента включват активи на стойност 18 трилиона долара, което е около 30% от световния брутен вътрешен продукт и двойно повече от преди 10 години, а основните лихвени проценти са „толкова ниски, колкото е възможно“, пише още в документа.

„Правителствата са „притиснали до стената“ централните банки по отношение на удължаване на стимулите и отлагат възстановяването на финансовия ред, посочват от БМР, която държи валутни резерви от името на най-големите централни банки.

Монетарната политика само „осигурява време“ за действия на лидерите в краткосрочен план, а запазването на разхлабеното положение за продължителен период носи икономически рискове, добавят оттам.

Забавеният ръст помага за притъпяването на всякаква заплаха от инфлация. През миналата седмица цената на американския лек суров петрол се срина под 80 долара за барел за първи път от 8 месеца, а суровините навлязоха в „мечи“ пазар, след като индексът GSCI Index на Standard & Poor’s за 24 суровини се сви до най-ниското си ниво от октомври 2010 г.

Председателят на Фед Бен Бернанке и американският министър на финансите Тимъти Гайтнър твърдят, че най-голямата икономика в света няма да последва съдбата на Япония, донякъде и защото политиците в САЩ действаха по-бързо в лансиране на разширяването и в подкрепа на банковата система.

Дори при това положение обаче Фед и Белият дом многократно понижиха прогнозите си за ръста, откакто рецесията приключи през юни 2009 г. Последната е през миналата седмица, когато централната банка на САЩ понижи предвижданията си тази и за следващата година.

Представители на институцията очакват през 2012 г. БВП да нарасне между 1,9% и 2,4%, докато през април прогнозите бяха за ръст между 2,4% и 2,9%. Оценката за 2013 г. е за ръст между 2,2% и 2,8% при предишна между 2,7% и 3,1%.

„Подобно на доста от останалите прогнози Федералният резерв бе прекалено оптимистично настроен в началото на възстановяването“, заяви Бернанке на пресконференцията на 20 юни, позовавайки се освен на всичко друго и на насрещните ветрове от бъркотията в Европа, все още затегнатото кредитиране и орязването на бюджетите на щатските и местните управи.

Фед удължи до края на годината „Операция Туист“, обещавайки да замени краткосрочни облигации на стойност 267 млрд. долара срещу дългосрочни. Бернанке даде и знак, че централната банка е склонна да направи повече за стимулиран на ръста, ако възстановяването продължи да се забавя и безработицата започне да се повишава.

От февруари 2009 г. безработните в САЩ се задържат над 8%. На годишна база САЩ регистрират ръст от едва 0,2% след 2008 г. С инфлационната корекция БВП на глава от населението е с 2,4% под нивото от 2007 г., сочат данни на Международния валутен фонд. Същата година през декември започна рецесията в САЩ.

Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
luben.goshkov
преди 12 години
видях във фейсбук тази статия и си умрях от смях на първото изречение, сещайки се за статията която прочето по-рано днес. http://***.bloomberg.com/news/2012-06-25/central-banks-commit-to-ease-as-threat-of-lost-decades-rises-1-.html дали ползвате гугъл транслейт или поне си правите труда да превеждате сами :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още