IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът поевтинява заради вероятността от намеса на централните банки

Слабите макроикономически данни от САЩ работят в полза на еврото и стоковите валути

11:40 | 15.06.12 г.
Доларът поевтинява заради вероятността от намеса на централните банки

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През петъчната  сесия еврото се стабилизира в  стойностите над 1,26 спрямо щатския  долар заради спекулациите, че ЕЦБ ще предприеме действия срещу евентуален неуспех на Гърция да сформира стабилно правителство след изборите в неделя.

В същото време председателят на централната банка на Япония съобщи, че централните банки на водещите световни икономики са готови да направят крачка към стабилизиране на финансовите пазари и намаляване на негативните ефекти от кризата чрез осигуряване на допълнителна ликвидност.

Текущата корекцията на еврото и отдалечаването му от рекордното двугодишно дъно, което записа спрямо долара на 1-ви юни, бяха провокирани от влошаващата се заетост в САЩ. Вчерашните данни за първоначалните молби за помощи при безработица затвърдиха негативната перспектива. За изминалата седмица молбите достигнаха 386 000, изпреварвайки предварителните прогнози и надвишавайки стойностите за предходния период.

Преди седмица председателят на Фед Бен Бернанке намекна, че американската икономика няма да има нужда от допълнителни стимули, но последните индикации от трудовия пазар работят срещу тази теза. Търсенето на долари намаля чувствително, което означава, че пазарът е готов да отрази предварително подобна антикризисна мярка и да си върне доверието към рисковите валути и еврото.

Стоковите валути също поскъпнаха заради надеждите  за допълнителна подкрепа на глобалната икономика. Австралийският долар намери подкрепа и проби ключовата съпротива при 1,0000 спрямо американската валута.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2556; Връх – 1,2636; Дъно – 1,2541; Затваряне – 1,2631

Докато  изборите в Гърция  и вероятността от негативна развръзка се очертават като ключови за пазарите в краткосрочен план, техническата перспектива пред еврото се подобрява. Единната европейска валута запазва движението си по възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месеца.

Въпреки че този ръст все още има характера  на корекция на дългосрочния доларов  тренд, еврото е в по-добра позиция. Концентрацията на солидни подкрепи в зоната 1,2500 – 1,2530 правят трудна задачата на щатския долар за връщане на дългосрочното предимство. До края на седмицата еврото вероятно ще опита да набере допълнително скорост и дори ще има буфер за известно поевтиняване след негативна развръзка в Гърция.

AUD/USD

Отваряне – 0,9932; Връх – 1,0032; Дъно – 0,9921; Затваряне – 1,0023

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:40 | 15.06.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още