IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Днешният аукцион на италиански ДЦК задържа натиска върху еврото

Над общата европейска валута тегнат и фактори с по-дълъг времеви хоризонт като изборите в Гърция и нарастването на разходите около дълговата криза

11:14 | 14.06.12 г.
Днешният аукцион на италиански ДЦК задържа натиска върху еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната  европейска валута намери таван на ръстовете си от последните два последователни дни в нивата около 1,26 долара за евро. Пазарните участници предпочетоха да хеджират част от дългите си позиции в EUR/USD заради днешния аукцион на италиански държавни облигации и съмненията, че третата по големина икономика в еврозоната може да се окаже по-сериозен проблем от Гърция и Испания, взети заедно.

Рязкото покачване на доходността на германските  облигации от преди няколко дни  засили съмненията, че дори Германия няма да успее да се справи с лавинообразното  нарастване на разходите по дълговата криза, ако Италия стане поредната страна-членка, която поиска спасителен заем. Малко по-късно днес Италия ще опита да пласира държавен дълг на стойност до 4,5 млрд. евро, а според предварителните  прогнози изискуемата доходност  ще нарасне рязко.

Аукционът на ДЦК  се случва в момент, в който доходността по едногодишните облигации удари половингодишен връх от 3,97%. Пазарът оценява Италия като изключително рискова  икономика заради огромните задължения и забавения растеж на фона на спорните бюджетни реформи и липсата на ясна стратегия, която да изведе еврозоната от дълговата спирала.

Страховете  по отношение на стабилността на еврото и еврозоната са мултиплицирани и  от вероятността за нов провал на изборите в Гърция. Целостта на евроблока е сериозно застрашена, ако след парламентарния вот тази неделя водещите политически сили не успеят да сформират стабилно правителство в името на реформите и вече поетите ангажименти към международните кредитори за строги бюджетни икономии.

Междувременно новозеландският долар загуби позиции, след като местната централна банка съобщи, че слабата икономика и несигурните перспективи за растеж в глобален план налагат задържането на основния лихвен процент на текущите му рекордно ниски нива. В синхрон с предварителните прогнози централната банка на Нова Зеландия остави лихвата при ниво от 2,5% за 10-то поредно заседание.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2502; Връх – 1,2609; Дъно – 1,2472; Затваряне  – 1,2555

Еврото  запазва движението си по възходящата тренд линия, построена  по дъната от началото на месеца. Въпреки че този ръст все още има характера на корекция на дългосрочния доларов тренд, еврото е в по-добра позиция от гледна точка на техническия анализ.

Концентрацията на солидни подкрепи в зоната 1,2500 – 1,2530 правят трудна задачата на щатския долар за връщане на дългосрочното предимство. До края на седмицата еврото вероятно ще опита да набере допълнително скорост, за да има буфер за падане след евентуална негативна развръзка на изборите в Гърция.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9957; Връх – 1,0003; Дъно – 0,9927; Затваряне – 0,9932

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:14 | 14.06.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още