IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото се приземи, след като еуфорията около Испания затихна

Валутите с рисков профил също загубиха позиции

11:33 | 12.06.12 г.
Еврото се приземи, след като еуфорията около Испания затихна

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Гласуваната помощ за банковата система на Испания изстреля еврото до пикови стойности във водещите му кръстосани курсове вчера. През последните 24 часа обаче единната европейска валута загуби инициативата и отново влезе в защитен режим, след като пазарните участници загубиха първоначалната си еуфория и отново се фокусираха върху ахилесовата пета на еврозоната - Гърция.

Началният оптимизъм след решението за подпомагане  на закъсалите испански банки с до 100 млрд. евро бе заменен със съмнения за ефективността на гласуваната  мярка заради липсата на допълнителна информация. Все още не е ясен точният обем на помощта, както и дали средствата ще бъдат отпуснати от постоянния фонд за стабилност на еврозоната. Инвеститорите се опасяват също, че плащанията по помощта могат да изпреварят провеждането на бюджетните икономии и Мадрид да повтори гръцкия сценарий.

В рамките на вчерашния ден еврото поевтиня с близо 1,5% спрямо щатския долар и отново се върна в стойностите под 1,2500, но все още е на безопасна дистанция от рекордното двугодишно дъно при 1,2288, което записа на 1-ви юни.

Гърция  ще гласува бъдещето си в еврозоната тази неделя а от предсрочния парламентарен вот ще стане ясно дали страната ще продължи с ангажиментите си за реформи и съкращаване на разходите. Ако прореформаторските партии не успеят да сформират стабилно правителство, Атина вероятно ще бъде принудена да излезе от евроблока и да се върне към драхмата.

Ситуацията  в южната част на Европа се влошава  допълнително от изтичането на пари от региона. Статистиката показва, че през март изтеглените капитали от Испания са в размер на 66 млрд. евро – своеобразен рекорд, откакто страната прие единната валута.

Истинският  проблем за еврото в средносрочен план остава третата по големина икономика в еврозоната. Италия е потенциално следващата държава, която може да поиска финансова помощ.

Австралийският  долар и британската лира също загубиха позиции в качеството си на валути с рисков профил. Щатският долар продължава да трупа предимство, а японската йена е под натиск, след като МВФ я определи като надценена.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2623; Връх – 1,2670; Дъно – 1,2479; Затваряне  – 1,2481

Двойката се върна обратно в близост до низходящата тренд линия, която проби миналата седмица, и така потвърди прогнозата ни за запълване на формирания в понеделник гап. Тренд линията, която до скоро запазваше валидността на доларовия тренд, вече работи в полза на еврото и има характер на силна подкрепа.

Техническият анализ дава по-голямо предимство на единната валута и през следващите сесии ще очакваме нов ръст и опит за връщане в стойностите над 1,2600.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9980; Връх – 1,0007; Дъно – 0,9862; Затваряне – 0,9862

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още