IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото се изстреля след договорената помощ за Испания

Опасността оптимизмът да е временен обаче се запазва предвид на парламентарните избори в Гърция в края на седмицата

11:59 | 11.06.12 г.
Еврото се изстреля след договорената помощ за Испания

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започна  новата седмица с летящ старт  в основните си кръстосани курсове, след като Испания се договори за финансова помощ, с която да гарантира стабилността на най-задлъжнелите си банки. Двойката EUR/USD поскъпна с над 1% до 1,2670 тази сутрин и се отдалечи още повече от рекордното двугодишно дъно (1,2288), което бе регистрирано на 1-ви юни.

През почивните  дни финансовите министри на еврозоната се договориха с Испания за заем до 100 млрд. евро, за да покрият острата  нужда от повече сигурност и допълнителен финансов буфер за банковата система на страната. Властите в Испания гарантираха помощта с ангажименти за спазване на програмата за бюджетни икономии.

Според испанския министър на икономиката Луис де Гиндос отпуснатите средства са напълно управляеми. Четвъртата по големина икономика в еврозоната се превръща в поредната, която поиска външна помощ, за да противодейства на тежкия удар на дълговата криза, но ще използва средствата единствено за оздравяване и реформиране на банковата си система.

Все пак опасността оптимизмът да е временен е доста голяма предвид предстоящия нов парламентарен вот в Гърция на 17-ти юни. Според последните социологически проучвания силите между прореформаторските партии и тези, които не подкрепят антикризисните мерки, са почти изравнени.

Статистическите данни  за нагласите сред хедж фондовете и големите спекуланти показаха, че за изминалата седмица покупките на евро са намалели, докато дългите позиции в подкрепа на долара бележат ръст. Според данните от щатския регулатор на търговията с фючърси в САЩ залозите срещу единната валута са се увеличили на нетно 214 418 контракта от 203 415 контракта.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2558; Връх – 1,2574; Дъно – 1,2434; Затваряне – 1,2515

Цената на двойката излезе от низходящия канал, който наблюдаваме от началото на миналия месец. Еврото проби горната граница на тази техническа рамка и потвърди прогнозата, че ще търси по-дълбока корекция.

Техническият анализ дава по-голямо предимство на еврото през следващите сесии, но щатският долар ще има добра възможност за връщане към основния тренд чрез запълване на разликата, която двойката направи тази сутрин.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9893; Връх – 0,9938; Дъно – 0,9816; Затваряне – 0,9913

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още