IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът поскъпва след драматичен обрат в политиката на Фед

Само йената се противопоставя на натиска на американската валута

10:53 | 08.06.12 г. 9
Доларът поскъпва след драматичен обрат в политиката на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът ограничи последните си спадове и  започна плавно да възстановява изгубеното от началото на седмицата в основните си кръстосани курсове. Пазарните участници заложиха отново на щатската валута, след като стана ясно, че американският Федерален резерв няма намерение да приложи нов етап на програмата за финансова стабилност.

На вчерашното редовно заседание противно на очакванията от централната банка не коментираха възможността от допълнителни монетарни стимули въпреки рисковото състояние на американския трудов пазар и заплахата за глобалната стабилност, която идва от Европа.

Неочакваният  завой, който Федералният резерв направи вчера, дойде след променения тон в речта на председателя Бен Бернанке. Само няколко часа преди заседанието Бернанке защити аргументите в полза на антикризисните механизми, като коментира, че Фед е готов да защити растежа на местната икономика.

Неоправданите предварителни очаквания се оказаха добра основа за поскъпване на американския долар. Липсата на монетарни стимули означава, че печатането на пари също ще бъде ограничено.

Спрямо еврото тази сутрин щатската валута възстанови 0,25% от стойността си и се върна обратно в нивата под психологическото 1,25. Стабилният  от началото на седмицата австралийски долар също не издържа на натиска  на „зелените пари“ и след като вчера не успя да се върне над критичното 1,0000, днес загуби 0,7% от стойността си.

Единствено японската йена се противопостави на доларовият натиск. Двойката USD/JPY се отдалечи на 0,2% от двуседмичния връх при 79,79, който записа вчера.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2580; Връх – 1,2646; Дъно – 1,2539; Затваряне  – 1,2558

Цената на двойката излезе от низходящия канал, който наблюдаваме от началото на миналия месец. Еврото проби горната граница на тази техническа рамка и потвърди прогнозата, че ще търси по-дълбока корекция.

Техническият анализ дава по-голямо предимство на еврото през следващите сесии, но щатският долар ще има добра възможност за връщане към основния тренд при пробив на 1,2400.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9926; Връх – 1,0001; Дъно – 0,9874; Затваряне – 0,9893

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Тя и сега е най-богата в ЕС, тази Германия. Май вечно търсим нещата не там, където са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
Това че на Германия й трябва евро за да е богата е МИТ и много скоро обикновените германци ще се сетят че ги пързалят... Мисли за тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
Бояне, ти пак ли се надъха с евро оптимизъм?!Обясних ти и преди, пак да повторим: като излезе Гърция, топката минава в Испания, Италия, Ирландия, Португалия...и Франция.Еврото е клуб на фалирали, които за капак се и мразят помежду си и ИЛИ трябва да се девалвира много за да се "спасят" (временно) фалирали държави ИЛИ трябва да се девалвира за да се "спасят" (временно) фалирали немски банки... Това са вариантите. Останалото са мечти.Еффтиният газ в Америка и забавянето на Китай също не работят в полза на еврото.Освен това АКО германският парламент не приеме спасителните мерки, може да има и БЪРЗА ПАНИЧЕСКА ДЕВАЛВАЦИЯ.Не коментирам минималната възможност ГЕРМАНИЯ да излезе от еврото ненадейно и тогава гравитацията би го пратила до 0.Задачка за отличници: ако 1 евро = 0, 1 лев =?Ти не помниш, но Германия беше най-богатата държава в Европа тогава когато 1 ДМ се равняваше на множество песети, стотици драхми и хиляди италиански лирети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 12 години
Фирмите и гражданите имат различен интерес от стойността на държавната валута. Гражданите имат интерес от силна валута, защото по този начин се намалява стойността на вносните стоки. Фирмите имат интерес от слаба валута, тъй като ще са по-конкурентни на външния пазар, и ще им се увеличи износа. Местните стоки малко се влияят от силата на валутата, освен ако нямат вносен компонент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
400........!!!!!......като туриме данъците става 300.....пълна мизерия......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Преди 10 години еврото беше по-слабо от долара. Тогава това означаваше ли, че с еврото е свършено?Не, просто Германия имаше да избива присъединяването на Изтока и това я устройваше.Сега я устройва обратното защото е единственият производител в Европа/ и как не като унищожи и испанската,и ирландската , и португалската икономика, а е на път да унищожи със скудоумните си austerities и италианската/. И си много далеч от истината ако смяташ,че печатницата на ЕЦБ не работи защото Германия не иска. САЩ НЕ ИСКАТ !! Точно Америка е последният субект на тоя Свят, който иска силен долар. А ако силата на една валута е единственаият източник на национална и личостна гордост - съжалявам, субектът е българин с 600 лв заплата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
SPashov
преди 12 години
Колега, като ги разбираш толкова предлагам да рязко да забогатееш от две-три финансови операции...:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Боян
преди 12 години
ФЕД усещат накъде отиват нещата всячески се опитват да накарат Германия да разреши на печатницата на ЕЦБ да заработи на пълни обороти, но не се получава, както се вижда троянския кон Гърция ще бъде изритан от ЕЗ и ако мине всичко гладко еврото ще поскъпне рязко, а ако САЩ печатат яко в същото време всеки ще разбере, че с долара е свършено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още