IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото сложи край на двудневната си корекция

Инвеститорите насочват вниманието си към неофициалната среща на европейските лидери утре

13:09 | 22.05.12 г.
Еврото сложи край на двудневната си корекция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Във вторник  еврото сложи край на двудневната си корекция, като не успя да вземе сериозен превес спрямо долара и останалите си конкуренти. Инвеститорите предпочетоха да изчакат утрешната среща на високо равнище в Брюксел, на която ще бъде обсъждана кризата в Европа и евентуалните нови фискални мерки, които ще бъдат предприети за нейното преодоляване.

Според  икономисти на утрешната среща на европейските лидери ще бъдат обсъждани  нови мерки, с което да се повиши растежа на страните от еврозоната, а заедно с него и доверието сред инвеститорите. Пазарните участници не поеха излишен риск, насочвайки се отново към щатския долар, търсейки сигурност в навечерието преди срещата.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви, че доброто сътрудничество между страните „не изключва разногласия между тях“ по отделни въпроси. Заедно с това Меркел добави, че не се притеснява да влезе в спор с френския президент Франсоа Оланд.

Анализаторите очакват именно Франция да окаже  натиск върху Германия да подкрепи еврооблигациите в опит за овладяването на разширяващата се дългова криза. Предложението на французите се подкрепя от страни като Италия, Ирландия и Испания, както и от Европейската комисия.

Оланд ще настоява за оттеглянето на германското вето върху предложението за пласирането на общи еврооблигации. Специалисти коментират, че въпросните облигации биха намалили разходите по изплащането на дълговете на проблемните страни, но същевременно биха увеличили същите на по-добре развитите държави.

Същевременно  японската йена продължи да поевтинява в основните си кръстосани курсове, като фокусът на пазарните участници попадна върху двудневната среща на Японската централна банка, която започва именно днес. Въпреки че повечето от пазарните участници очакват централната банка да не продължи с програмата си за изкупуване на активи, сред инвеститорите се появи спекулация за нова намеса.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2772; Връх – 1,2823; Дъно – 1,2724; Затваряне – 1,2816

image

Единната  валута не успя да пробие сериозната съпротива, разположена на нивото около 1,2825. Според много анализатори именно това е нивото, над което разпродажбите на еврото биха били ограничени.

За момента двойката се намира над проекцията на 5-дневната пълзяща средна, разположена около 1,2760. В краткосрочен план, ако EUR/USD се задържи над това ниво, може да очакваме продължение на корекцията до около 1,2950, след което основният низходящ тренд да бъде подновен.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9841; Връх – 0,9917; Дъно – 0,9802 Затваряне – 0,9914

image

Корекцията, за която стана въпрос в предходния анализ, е вече факт. Основната преграда пред австралийския долар стои психологическото ниво на паритет, или 1,000.

Можем да очакваме тест именно на тази съпротива, което създава предпоставки за заемане на нови къси позиции от по-изгодни нива.

USD/JPY

Отваряне  – 79,14; Връх – 79,44; Дъно – 79,10; Затваряне – 79,30

image

Краткосрочният  импулс в полза на щатския долар  среща сериозната съпротива, разположена  на нивото около 80,00.

Едва при неин пробив бихме могли да очакваме по-сериозно възходящо движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още