IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Напрежението в еврозоната провокира рекорден интерес към йената

Еврото е близо до най-ниската си стойност спрямо долара от началото на годината

11:21 | 18.05.12 г.
Напрежението в еврозоната провокира рекорден интерес към йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Търсенето на стабилна безрискова алтернатива на фона на продължаващия политически хаос в Европа насочи пазарните участници към йената през последните часове. Японската валута поскъпна чувствително в основните си кръстосани курсове, а спрямо еврото и американския долар достигна до нови многомесечни върхове.

Страховете на инвеститорите  по отношение на целостта на еврозоната и политическата криза в Гърция продължават да тресат пазара. Еврото, британската лира, стоковите долари и останалите валути с рисков профил станаха обект на масови разпродажби. Паричните потоци се насочиха трайно към долара и японската йена в търсене за стабилно „убежище“ за свободните капитали.

Все още не е ясно дали Гърция ще спази поетите ангажименти  към международните кредитори. От предсрочните парламентарни избори на 17 юни зависи дали страната ще продължи с бюджетните икономии или ще трябва да напусне еврозоната и да се върне отново към драхмата.

Ако след месец политическите лидери в страната не успеят да сформират стабилно прореформаторско правителство, съществува голяма вероятност еврото да се насочи към тест на психологическото 1,20. До тогава предимството остава на страната на нискорисковите валути.

Доларът до скоро бе единствената стабилна алтернатива, тъй като йената и швейцарският франк попадат  от месеци под натиска на местните монетарни регулации. Централните банки на Япония и Швейцария се опитват да гарантират конкурентна цена на изнасяните стоки и услуги чрез изкуствено обезценяване на валутите си.

Ситуацията на пазарите от последните дни показва, че заради липсата на избор инвеститорите са склонни да пренебрегнат заплахите от ново обезценяване. От вчера йената натрупа аванс от 1,5% спрямо щатския долар и близо 2% срещу еврото.

Междувременно еврото продължи свободното си падане и тази сутрин стигна до ново четиримесечно  дъно в най-търгувания си кръстосан курс. Двойката EUR/USD е изключително близо до най-ниската си стойност от началото на годината – 1,2623.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2728; Връх – 1,2758; Дъно – 1,2680; Затваряне – 1,2714

Тренд линията, построена по върховете  от началото на годината, запазва валидността на дългосрочния доларов тренд и засилва вероятността от нови пропадания на еврото. Доларът търси агресивно все по-ниски дъна и това бе причината за преодоляването на редица технически подкрепи през последните часове.

Най-сериозната пречка пред долара е нивото при 1,2623 – най-ниската точка от началото на годината. За момента то работи в подкрепа на еврото и увеличава вероятността от корекции.

Еврото ще срещне сериозни затруднения при опит за връщане на възходящата посока, тъй като пазарните участници ще използват всеки ръст за включване с нови позиции по посока на основния тренд.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9935; Връх – 0,9967; Дъно – 0,9869; Затваряне – 0,9913

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:12 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още