IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът се насочи към пиковите си стойности за годината

На пазара липсва сигурна алтернатива на зелените пари и въпреки слуховете за трети кръг на вливане на ликвидност в САЩ инвеститорите залагат на тях

11:38 | 16.05.12 г.
Доларът се насочи към пиковите си стойности за годината

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Бягството от рисковите  активи и високодоходните валути помогна тази сутрин на американския долар да вземе ново солидно предимство във водещите си кръстосани курсове.

Спрямо еврото щатските пари се насочиха към най-високите си нива от началото на годината. През последните часове доларът продължи да разширява печалбите си спрямо британската лира, австралийския и новозеландския долар, доситгайки междувременно нов максимум спрямо японската йена.

На фона на набиращата скорост политическа криза в  Европа и страховете за забавяне на китайската икономика пазарните участници потърсиха убежище за свободните си средства в щатския долар. Слуховете, че Федералният резерв ще продължи с изкупуването на активи и ще увеличи печатането на пари са най-сериозната заплаха за стабилността на американската валута.

Пазарът обаче страда от липса на сигурна алтернатива в момента и затова въпреки тези рискове доларът получава да печели дългосрочното доверие на инвеститорите.

Неуспехът на политическите  лидери в Гърция да сформират широко коалиционно правителство тласна страната към нови парламентарни избори през юни и в същото време увеличи чувствително вероятността за фалит и излизането ѝ от еврозоната. В резултат на тези страхове еврото не може да намери спирачка на свободното си падане вече втора седмица.

След динамичните движения от тази сутрин двойката EUR/USD влезе в стойностите под 1,2700 и се насочи към тест на януарските дъна при 1,2625 –най-ниската цена от началото на годината.

Австралийският  долар също попадна под натиск и днес се понижи до рекордно петмесечно дъно срещу щатския долар. Проблемите за валутата на Австралия идват от прогнозите за забавяне на растежа в Китай – втората по големина световна икономика.

Дори стабилната по време на криза японска йена също не успя да противодейства на мощното  възходящо рали на долара. Централната банка на Япония е в готовност за нова контролирана намеса на валутния пазар и обезценяване на скъпата местна валута. Тази сутрин двойката USD/JPY се изкачи до нов двуседмичен връх при 80,45.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2822; Връх – 1,2868; Дъно – 1,2720; Затваряне – 1,2728

Двойката  продължава силното си движение в  посока надолу. Тази тенденция е подкрепена  от низходящата тренд линия, построена  по върховете от началото на годината. Затова прогнозата ни за нови понижения остава валидна.

RSI индикаторът, който сигнализира за подценен или надценен пазар, вече влезе в стойностите на свръхпродажбите, което увеличава шансовете на еврото за корекция. Дори единната валута да успее да възстанови част от натрупаните през последните сесии загуби, по-скоро пазарните участници ще използват тези ръстове за нови продажби от по-изгодни нива.

AUD/USD

Отваряне  – 0,9956; Връх – 1,0014; Дъно – 0,9920; Затваряне – 0,9935

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още