IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на германската икономика смекчи натиска върху еврото

Политическата криза в Гърция обаче продължава да тегне като заплаха над общата европейска валута

11:43 | 15.05.12 г.
Ръстът на германската икономика смекчи натиска върху еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото лимитира последните спадове и се опита да потърси корекция тази сутрин след подкрепа от силните данни за състоянието на германската икономика. Двойката EUR/USD се отдалечи от четиримесечното дъно, което записа малко по-рано днес и остави впечатление, че ще опита да си върне предимството.

Според предварителните  данни брутният вътрешен продукт на Германия е нараснал с 0,5% през първото тримесечие, или с 5 пъти повече в сравнение с прогнозите на икономистите. Силният позитивен сигнал от най-стабилната икономика в еврозоната успя до някъде да разсее съмненията, че Европа ще навлезе в рецесия до края на годината.

Новината стана  причина за затваряне на част от вече натрупаните доларови печалби. Пазарните участници предпочетоха да ограничат експозициите си в нискорискови валути и това даде импулс на еврото.

Политическата криза  в Гърция обаче все още е във фокуса на събитията от последните дни. Разпръснатият вот на избирателите на парламентарните избори отпреди седмица на практика не остави шанс на политическите лидери за сформиране на устойчиво мнозинство.

Международните кредитори са притеснени и от факта, че страната може би няма да продължи по пътя на реформите. Гърция вече е сериозна заплаха за целостта на еврозоната и още повече за стабилността на единната валута.

Докато доларът  се възползва от страховете на Стария континент, Федералният резерв е в готовност за нови монетарни стимули. Вероятността от допълнително печатане на пари е най-сериозната заплаха пред щатската валута.

Пазарните участници очакват, че Фед ще обяви плановете си през следващия месец, като с пряко влияние върху решението на централната банка ще са днешните новини за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2925; Връх – 1,2932; Дъно – 1,2820; Затваряне – 1,2822

Двойката  достигна близо до силната подкрепа на 1,28 и това стана повод за затваряне на част от доларовите позиции. Еврото е в добро положение, за да опита да коригира последните дълбоки спадове и това се потвърждава от импулсните индикатори, които влязоха в зоната на свръхпродажби.

Основната посока обаче, която е валидирана от тренд линията, построена по върховете от началото на годината, остава низходяща. Предимството в по-дългосрочен план остава на страната на долара и затова всеки ръст на еврото може да се използва като удобна възможност за търсене на допълнително продажби от по-изгодни цени.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0055; Връх – 1,0060; Дъно – 0,9955; Затваряне – 0,9956

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:44 | 15.05.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още