IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският и щатският долар стигнаха до паритет

Еврото падна до 4-месечно дъно, а японската централна банка е готова с нови мерки срещу скъпата йена

12:01 | 14.05.12 г. 1
Австралийският и щатският долар  стигнаха до паритет

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днес  американският долар разшири  преднината си спрямо австралийския  долар и достигна паритетното ниво от 1,0000. Обръчът около „австралиеца“ се затегна не само заради по-слабото търсене на рискови активи, но и заради решението на Китай да намали за пореден път кешовите резерви на местните банки в опит да насърчи кредитирането и да преодолее забавянето на икономиката.

Еврото  се понижи до най-ниското си ниво от четири месеца насам, след като политическите  лидери в Гърция се провалиха за пореден път в опитите да съставят коалиционно правителство. Двойката EUR/USD се потопи тази сутрин до 1,2878.

Инвеститорите предпочетоха да избягат от единната валута заради увеличаващия се риск от излизане на южната ни съседка от еврозоната. Коалиционните преговори в Гърция влязоха в задънена улица още в неделя, когато лидерът на социалистите от ПАСОК Евангелос Венизелос също не успя да сформира правителство на единството. Страната вече е на прага на нови парламентарни избори, които трябва да се проведат през юни.

Допълнителен  натиск върху еврото оказа тежката  загуба, която претърпя консервативната  партия на Ангела Меркел по време на регионалните избори в провинция Северен Рейн - Вестфалия. Резултатът от този вот, както и от последните избори в Гърция и Франция, ясно показва, че мнозинството от европейците не одобряват текущата политика на строги икономии и бюджетни ограничения.

Това поставя под сериозен въпрос всички опити на Европа за гарантиране на стабилност в региона и едновременно с това създава опасност за целостта на еврозоната. Пазарът отразява тези страхове с нови понижения при ценните книжа и основните суровини, като водещите борсови индекси от двете страни на Океана продължават да губят от стойността си, а петролът се насочи към тест на нивата около 95 долара за барел.

Наред с това еврото продължава да страда от липса на подкрепа. Според регулатора на фючърсната търговия в САЩ през изминалата седмица големите спекуланти и хедж фондове са увеличили значително залозите си срещу единната валута, давайки предимство на валутите убежища като щатския долар и йената.

В интервю  вчера японският министър-председател  заяви, че централната банка има готовност за нови мерки срещу скъпата йена. Това даде допълнителен импулс на щатския долар, който отново се върна над бариерата от 80,00.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2934; Връх – 1,2956; Дъно – 1,2904; Затваряне – 1,2912

Двойката  потвърди прогнозата ни за допълнителни понижения и влезе в стойностите под 1,29.

Низходящият тренд, който е потвърден от тренд линията, построена по върховете от началото на годината, продължава да работи в подкрепа на щатския долар. Текущата цел пред двойката са нивата при 1,2850 и 1,2800.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0080; Връх – 1,0084; Дъно – 1,0015; Затваряне – 1,0018

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Горките японци.. западния модел винаги им е изигравал лоша шега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още