IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политическата несигурност в Европа потопи еврото до 3-месечно дъно

Петъчните данни за заетостта в САЩ предизвикаха изтегляне от рисковите валути

11:03 | 07.05.12 г.
Политическата несигурност в Европа потопи еврото до 3-месечно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Приключилите късно  снощи избори в Гърция и Франция  подновиха съмненията около политическата  стабилност в еврозоната и изтеглиха пазарните участници от еврото. Доларът се оказа спасителен пояс за свободните инвеститорски капитали и разшири чувствително възходящото рали, което стартира в края на миналата седмица. Силното предимство на щатската валута изпрати еврото до тримесечно дъно тази сутрин в стойностите под психологическата бариера при 1,30.

Резултатите от парламентарния вот в Гърция показаха, че двете  основни партии, които подкрепят  предложените от международните кредитори  антикризисни мерки, не успяват да съберат мнозинство в местния парламент и това хвърли съмнения върху бъдещето на спасителния план, който беше гласуван през февруари.

Гласовете за консервативната партия „Нова демокрация“ и социалистите от ПАСОК, които доминираха на политическата сцена от десетилетия, се оказаха недостатъчни за събирането на 151 места, необходими за мнозинство в гръцкия парламент. Това създава предпоставки за формиране на коалиционно правителство, състава на което за момента е твърде неясен.

Вероятно еврото ще остане под натиск през следващите дни или поне докато новите управляващи в Гърция не заявят категорично дали ще приемат досегашната рестриктивна политика на бюджетни съкращения и непопулярни реформи в държавния сектор.

Друг източник на несигурност за европейската валута, макар и по-малък в сравнение с този в южната ни съседка, бяха изборите във Франция, където крехката преднина на социалиста Франсоа Оланд се оказа достатъчна да измести Никола Саркози от президентския пост.

Още в петък данните за заетостта в САЩ разочароваха за пореден месец и свалиха доверието към валутите с изразен рисков профил. Австралийският долар продължи да губи позиции и днес, записвайки рекордно за тази година дъно (1,0110) срещу американския долар. Японската йена, традиционно убежище за пазарните участници, взе аванс срещу основните си конкуренти, а спрямо щатската валута остана стабилна близо до последните си многоседмични върхове.

Данните за априлската заетост на министерството на труда на САЩ се разминаха с предварителните прогнози. Най-силната световна икономика добави едва 115 000 нови работни места в секторите без селското стопанство и това засили спекулациите, че Федералният резерв ще гласува нов етап на програмата за закупуване на активи в опит да защити растежа и да намали рисковете от нова рецесия върху местната икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3152; Връх – 1,3177; Дъно – 1,3079; Затваряне – 1,3082

Прогноза ни от миналата седмица за по-дълбока корекция в полза на долара се потвърди. Двойката проби тренд линията, построена по априлските дъна и така отново даде предимство на щатския долар.

Еврото има добри шансове за корекция, ако цената се върне над психологическото 1,30, но като цяло низходящата посока остава водеща.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0262; Връх – 1,0277; Дъно – 1,0169; Затваряне – 1,0177

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:29 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още