IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът опитва корекция след подкрепа от производствените данни за САЩ

Изборите във Франция и Гърция понижават интереса към еврото

11:47 | 02.05.12 г.
Доларът опитва корекция след подкрепа от производствените данни за САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар  намери инвеститорското доверие вчера и се отдръпна от последните дъна, които записа в началото на седмицата срещу основните си конкуренти. Данните за бизнес активността в производствения сектор на САЩ върнаха позитивните настроения на пазарите и намалиха рисковете от забавяне пред американската икономика.

По този начин фокусът се измести върху предстоящите данни за заетостта в първата световна икономика, които ще бъдат публикувани този петък. Още през миналата седмица Федералният резерв заяви, че ако подобрението в трудовия сектор се забави, още продължи с да тласка местната икономика напред с цената на нови монетарни стимули.

Индексът на бизнес активността в производствения  сектор, за който се смята, че изпреварва останалите промишлени показатели, отчете изненадващо повишение до 54,8 пункта за месец април при очаквано свиване до 53 пункта. Това е най-високият темп на растеж на индекса за последните 10 месеца, но по-важното е, че сега данните за заетостта изглеждат още по-решаващи за бъдещата посока на американския долар.

В петък министерството на труда на САЩ се очаква да съобщи за нови 170 000 работни места в секторите извън селското стопанство. Ако предварителните прогнози се потвърдят, това отново би върнало стойностите близо до желаните 200 000 работни места, които щатската икономика добавяше в първите месеци на годината. Мартенската заетост и разочароващите 120 000 нови работни места обаче спряха добрата поредица и понижиха високите очаквания.

В петък ще стане  ясно дали Федералният резерв ще потвърди готовността си за разширяване на програмата за покупки на активи. Ако  данните отново се разминат с очакванията, шансовете за трети етап на финансови стимули и ново печатане на пари от страна на Фед се увеличават чувствително, а това би означавало, че доларът ще загуби дългосрочната си привлекателност и ще остане за дълго под натиск.

Все пак настроенията в момента са по-скоро позитивни и това личи най-вече в кръстосаните курсове на американската валута спрямо йената. Вчера доларът намери дъно и обърна посоката в търсене на корекция на априлските си спадове. Двойката USD/JPY отново се върна над критичната граница от 80,00 и продължи да се покачва по време на азиатската търговска сесия днес.

Еврото  стартира седмицата с нови ръстове, но изглежда, че пазарните участници вече не търсят толкова активно единната валута. Това се дължи на засилването на долара от една страна, но и на предстоящия втори тур на президентските избори във Франция този уикенд.

Политическата несигурност на Стария континент е допълнена и от насрочените за 6-ти май предсрочни парламентарни избори в Гърция, където вероятно никоя от двете основни партии няма да може да спечели достатъчно гласове за сформиране на самостоятелно правителство.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3237; Връх – 1,3283; Дъно – 1,3203; Затваряне – 1,3226

Двойката  се търгува близо до 144-дневната периодна средна, която все още запазва предимството на доларовия тренд. За трета поредна сесия еврото не успява да намери подкрепа за пробив на тази съпротива, което засилва вероятността доларът да опита да формира по-сериозна корекция от тези нива.

Това дава предимство на късите позиции в кръстосания курс. Удобни нива за поставяне на свързани стоп поръчки са около вчерашния връх при 1,3280.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0428; Връх – 1,0429; Дъно – 1,0304; Затваряне – 1,0333

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:41 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още