IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейците продължават да живеят над стандарта си

Общата задлъжнялост се е повишила и европейските лидери не изглежда да искат да си сътрудничат с ЕЦБ, коментира Питър Леониду от Alpari FS

13:57 | 28.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейците продължават да живеят над стандарта  си

Автор: Питър Леониду, Alpari FS

През миналата седмица видяхме двойката EUR/USD да се търгува на нива 1,3225, записвайки най-доброто си постижение от февруари насам и приключвайки седмица на бичо настроение.

Събитията от уикенда обаче имаха други планове за еврото, като го пуснаха обратно в дълбоките води в понеделник, когато то се срина до 1.3126 Причините са толкова много, че не се знае откъде да започне описанието, но Холандия е добро начало за обяснение. Невъзможността на министър-председателя Марк Руте да договори бюджет и последвалата оставка на правителството говорят ясно колко далеч е стигнала кризата в еврозоната.

Провалът на Руте и невъзможността му да прекара крути мерки поставиха под съмнение тройното А на страната, което е много вероятно да бъде намалено след това на Франция и Австрия.

Продължаваме към Франция и президентските избори - успехът на Франсоа Оланд в неделя допринесе за притесненията в еврозоната заради позицията му за по-активна намеса на ЕЦБ (всъщност той направо си го каза директно). Това ще означава, че Меркел ще загуби своя верен съюзник Саркози, който досега се съгласяваше с нея за почти всичко.

По-важен проблем за еврозоната се оказа ерозията на испанските банки и отказът на министър-председателя Мариано Рахой да използва спасителен план и невъзможността му да убеди инвеститорите, че страната може да оцелее без външна помощ.

Уикендът донесе и удвояването  на кредитния ресурс на МВФ пред лицето на опасното бъдеще. Това решение беше посрещнато с много критика, водещи експерти и инвеститори коментираха, че това не е достатъчно и няма автоматично да изтрие инвеститорските притеснения.

„Увеличаването на ресурса на МВФ е само предпазна мрежа, която сама по себе си не е достатъчна”, коментира Кожди Фукая, главен валутен стратег на Credit Suisse в Токио.

Разочароващите стойности на PMI-индекса в понеделник допринесоха към стреса за еврото, като производственият слезе до 46.0 (най-ниското му ниво от 34 месеца), в сектора на услугите е на най-ниското си ниво от пет месеца (47.9), а композитният също е на петмесечно дъно от 47.4 Тези слаби резултати предизвикаха вълна, която засили доверието в убежищата на щатския долар и японската йена.

Вторник донесе леко увеличение за двойката EUR/USD до нива от 1.3203, като еврото се възстанови леко след разочароващите икономически данни на САЩ, които показаха, че цените на жилищата са паднали през февруари – показател, че усилията за възстановяване продължават и в Щатите.

Доларът също се понижи спрямо стерлинга, който достигна шестмесечен връх от 1.6158 след като протоколът от срещата на Английската централна банка (АЦБ) през април показаха, че Адам Посен е променил позицията си.

Двойката USD/JPY спадна с 0.3% до 81.29 защото слабото евро засега отвлича вниманието от монетарната политика на японската централна банка и йената временно придоби статут на убежище.

Във вторник йената остана силна, като достигна връх от 81.26, но се стабилизира около 81.17

Ситуацията  в еврозоната е основният кукловод на пазара тази седмица, като всички събития подчертават едно – „че живеем над стандарта си”, както се изрази британския финансов анализатор Луис Купър.

Общата задлъжнялост се е повишила и европейските лидери не изглежда да искат да си сътрудничат с ЕЦБ.

Извън Европа резервните световни валути бяха нестабилни и регистрираха върхове и спадове, причинени от събитията на Стария континент. Йената може и да отбелязва временни успехи, но дългосрочната перспектива е негативна, основно поради монетарната политика на централната банка.

Забележка: Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Не че съм привърженик на живота на кредит но, схемата за "одрусване" ресурсите на Третия свят не е от вчера!? Учудвам се, че някои анализатори предимно от САЩ я забелязват сега! :D. А те как живеят и харчат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
По-скоро, стандартно, европейците живеят, изразходвайки повече от произведеното и трупайки дългове. Към бъдещите поколания. Е, как не се научиха да се изказват ТОЧНО тези, които пишат пусти статии? - Искат да бъдат уважавани, цитирани, препоръчвани...а смесват понятията. Та, стандартът /на повечето страни в Западния свят/ е именно този: Харчиш днес, друг да му мисли утре. Те и затова проблемите са толкова дълбоки, 'щото се мисли с утрешна дата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още