IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на еврооблигации доближи еврото до триседмичен връх

Оптимизмът на фондовите пазари, засилен чувствително от резултатите на Apple, подкрепя рисковите валути

11:47 | 25.04.12 г.
Търсенето на еврооблигации доближи еврото до триседмичен връх

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През  последните часове еврото се стабилизира спрямо американския долар близо до най-високите си стойности за последните три седмици, след като вчера няколко държави-членки на еврозоната успяха да пласират относително успешно свои държавни облигации. Европейската валута намери подкрепа за покачване и тест на нивата около 1,3200, но изглежда, че последните новините не бяха достатъчно силни, за да изтласкат цената над тази психологическа граница.

Въпреки оформилата се в началото на тази седмица  политическа криза в Европа и  безпокойството около стабилността на периферните за еврозоната икономики, аукционите на дългови ценни книжа в Холандия, Испания и Италия се оказаха по-успешни от очакваното. Повишеното търсене на тези облигации намали изискуемата от инвеститорите доходност и потуши напрежението на финансовите пазари в региона.

Еврото  получи първоначално предимство, но възходящият импулс не бе достатъчен за по-сериозен ръст. Пазарните участници все още не са склонни да разпродават по-масово американския долар и предпочитат да изчакат днешната среща на Федералния резерв.

Вероятно централната банка на САЩ ще потвърди намеренията си да задържи основния лихвен процент в страната на текущото рекордно ниско ниво поне до 2014 г. От срещата също така ще стане дали са нужни допълнителни стимули за местната икономика.

В същото време йената поевтиня спрямо долара. Доскорошният интерес към японската валута изглежда изчерпан заради предстоящата среща на централна банка на Япония в петък. Очаква се да бъде гласувано разширяване на програмата за закупуване на активи с до 10 трилиона йени (около 123 млрд. долара).

Чувствителните на риск валути, като австралийския и новозеландския долар, успяват да задържат натрупания от по-рано актив в резултат на оптимизма на фондовите пазари. Технологичният гигант Apple обяви резултати за тримесечието, които подминаха предварителните прогнози на Уолстрийт и засилиха чувствително апетита на инвеститорите към рисковите активи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3155; Връх – 1,3217; Дъно – 1,3144; Затваряне  – 1,3196

Резките смени на посоката през последните сесии показват, че подкрепата в полза на еврото е нестабилна и все още липсва консенсус по отношение на посоката на двойката. Пазарът все още е подвластен на краткосрочни спекулативни движения, без да може да формира по-дългосрочен тренд.

В този смисъл очакваме, че двойката ще продължи консолидиращото си движение. Ориентир за излизане от текущия диапазон са цените около 1,3250 (при евров сценарий) и психологическото 1,30 (при импулс в полза на долара). Пробив на някое от тези нива ще даде повече яснота по отношение на бъдещата посока.

GBP/USD

Отваряне  – 1,6129; Връх – 1,6162; Дъно – 1,6108; Затваряне – 1,6141

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:47 | 25.04.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още