IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар попадна под натиска на инфлационните данни

Политическата несигурност в Европа накара инвеститорите да потърсят активи с по-ниско рисков профил като японската йена

10:25 | 24.04.12 г.
Австралийският долар попадна под натиска на инфлационните данни

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският  долар се понижи до двуседмично дъно тази сутрин на фона на слабите инфлационни данни, които засилиха съмненията, че централната банка на Австралия ще понижи скоро основния лихвен процент в страната. В същото време еврото остана нестабилно заради продължаващата политическа несигурност на Стария континент, а японската йена разшири печалбите си, след като пазарните участници потърсиха убежище за свободните си средства в активи с по-нисък риск.

Днешните данни  за потребителските цени в Австралия показаха покачване от 0,10% на тримесечна база, което бе доста под предварително очаквания ръст от 0,7%. Местният долар попадна веднага под силен натиск заради прогнозите, че централната банка на Австралия ще предприеме допълнителни монетарни стимули в опит да изтласка икономиката си към растеж.

Един от най-сигурните механизми е понижаването на основния лихвен процент, с което ще се даде по-лесен достъп на банките и на бизнеса до кредитен ресурс, но тази мярка ще повиши предлагането на австралийски долари и естествено ще ги обезцени.

Несигурната политическа обстановка в Европа не дава възможност на еврото да потърси реванш за вчерашните понижения в основните си кръстосани курсове. Предстоящият втори тур на президентските избори във Франция и драматичните обрати при броенето на гласовете от първия етап на вота изостриха пазарните настроения и станаха причина за разнопосочните движения от последните часове. В същото време неразбирателството в управляващата тройна коалиция в Холандия постави страната на ръба на предсрочни избори.

Инвеститорите отиграха негативните новини, като се насочиха към активите с традиционен нискорисков профил. Доходността по германските облигации, които се смятат за най-сигурни в рамките на еврозоната, се понижи до рекордно дъно.

Японската йена също провокира интереса на пазарните участници и продължи да поскъпва въпреки предстоящата среща на централната банка на Япония в петък. На 27-ми април банката вероятно ще реши да увеличи програмата си за закупуване на активи и няма да се откаже от рестриктивната си политика по отношение на скъпата йена.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3203; Връх – 1,3210; Дъно – 1,3103; Затваряне – 1,3155

Резките смени на посоката през последните 48 часа показват, че подкрепата в полза на еврото е нестабилна, а пазарът все още е подвластен на краткосрочни спекулативни движения, без да може да формира по-дългосрочен тренд. В този смисъл очакваме, че двойката ще продължи консолидиращото си движение.

Ориентир за излизане от текущия диапазон са цените около 1,3250 (при евров сценарий) и психологическото 1,30 (при импулс в полза на долара). Пробив на някое от тези нива ще даде повече яснота по отношение на бъдещата посока.

GBP/USD

Отваряне  – 1,6121; Връх – 1,6133; Дъно – 1,6075; Затваряне – 1,6130

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:33 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още