IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото изпусна инициативата заради политическата несигурност в Европа

Участниците на пазара предпочетоха да приберат част от натрупаните печалби от двуседмичния връх на общата валута спрямо американския долар

13:20 | 23.04.12 г.
Еврото изпусна инициативата заради политическата несигурност в Европа

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днес еврото се отдръпна от двуседмичния връх, който записа спрямо американския долар в последния ден от изминалата седмица. Пазарните участници предпочетоха да приберат част от натрупаните в евро печалби заради съмненията, че пазарът на държавни ценни книжа в Европа ще остане под напрежение.

Съмненията, че страните от еврозоната ще са принудени да се кредитират срещу по-висока изискуема възвращаемост, затегна обръча около единната валута още в началото на миналата седмица. Страховете на инвеститорите по отношение на стабилността в региона все още остават, а рисковете около високите бюджетни дефицити на някои от най-големите европейски икономики продължават да рушат доверието в пазара.

Позитививната нагласа от петък дойде след новината, че Международният валутен фонд ще получи 41 млрд. долара от Австралия, Южна Корея, Великобритания и Сингапур. Това изведе еврото до двуседмичен връх срещу щатския долар при 1,3226 и записа най-силната си седмица от февруари насам.

Президентските избори във Франция обаче свиха интереса към еврото. Политическата нестабилност в Холандия, друга членка от еврозоната, усили допълнително натиска върху единната валута. Страната вероятно върви към предсрочни парламентарни избори, след като коалиционните преговори по пакета с фискални ограничения се провалиха през уикенда.

Нов тест за стабилността на единната валута ще е утрешния аукцион на италиански държавни ценни книжа. Дълговият пазар вече даде тревожен сигнал, след като доходността по германските облигации нарасна до рекордно за последните години ниво, а в същото време спредът на италианските ДЦК се разшири до тримесечен връх.

Всичко това прави  еврото нестабилно в краткосрочен план и засилва вероятността единната валута да не успее да задържи петъчния си аванс. В рамките на последните няколко часа доларът взе аванс от над 0,5% и придвижи цената на кръстосания курс EUR/USD по посока на нивата около 1,3100.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3126; Връх – 1,3140; Дъно – 1,3057; Затваряне – 1,3122

Днес  еврото се отдалечи на близо 0,6% от петъчния връх при 1,3226 и стопи преднината си от 1%, която натрупа миналата седмица. Рязкото обръщане на посоката показва, че подкрепата в полза на еврото е нестабилна, а пазарът все още е подвластен на краткосрочни спекулативни движения, без да може да формира по-дългосрочен тренд. В този смисъл очакваме, че двойката ще продължи консолидиращото си движение.

Ориентир за излизане от текущия диапазон са цените около 1,3250 (при евров сценарий) и психологическото 1,30 (при импулс в полза на долара). Пробив на някое от тези нива ще даде повече яснота по отношение на бъдещата посока.

GBP/USD

Отваряне  – 1,6048; Връх – 1,6148; Дъно – 1,6037; Затваряне  – 1,6119

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още