IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената остава под натиск

Японската централна банка ще продължи с финансовите стимули

11:30 | 19.04.12 г.
Йената остава под натиск

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Председателят на централната банка на Япония намекна вчера, че програмата за стимулиране на местната икономика няма да бъде спирана и че опитите за отслабване на йената ще продължат, за да се гарантира конкурентния износ на страната. Коментарите бяха направени от Масааки Ширакава в контекста на данните за разширяващия се търговски дефицит на Япония и станаха повод за нови разпродажби на йени.

Японската валута продължи да губи позиции във всичките си водещи 16 кръстосани курса и по време на днешната търговска сесия. Щатският долар взе аванс от 0,3% и се върна с стойностите при 81,50 йени за долар. Еврото също поскъпна с 0,3% днес по посока на стойностите при 107,00 йени за евро.

Търговският баланс на Япония излезе на отрицателна територия  през март. Вносът изпревари износа с 82,6 млрд. йени (1 млрд. долара), но все  пак тази стойност остана далеч от твърде песимистичната предварителна прогноза за дефицит от 223 млрд. йени. Месец по-рано търговското салдо отчете излишък от 29,4 млрд. йени.

Текущият дефицит  показва, че японският износ все  още е затруднен от скъпата  местна валута, така че рисковете от нова намеса на централната банка остават. Натискът върху йената ще остане и ако монетарният орган разшири програмата си за закупуване на активи в опит да намали негативното влияние на кризата върху икономиката на страната, а повече яснота ще има на 27 април, когато е следващото редовно заседание на банката.

Днес Испания  и Франция ще опитат да пласират краткосрочни държавни облигации за общо 13,5 млрд. евро. Доходността по испанските 10-годишни ДЦК прескочи преди седмица психологическия праг от 6% и на практика достигна нивата, на които Гърция, Ирландия и Португалия поискаха спасителна помощ. Вчера обаче изискуемата доходност по държавните облигации на Испания падна отново до 5,82%.

Предстоящите аукциони на държавни ценни книжа ще подложат на тест степента на доверие на инвеститорите в стабилността на еврозоната. Проблемите с широките бюджетни дефицити в региона все още не са решени и това е основната причина, заради която еврото все още не може да намери дългосрочната подкрепа на пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3126; Връх – 1,3140; Дъно – 1,3057; Затваряне – 1,3122

Еврото  продължава да разчита на ключовата  бариера при 1.30, където в понеделник за пореден път успя да намери подкрепа и да ограничи ръста на американския долар. В комбинация с текущата подкрепа при 1.31 (дъното от днес) еврото е в добра позиция за формиране на нов краткосрочен връх.

Въпреки вероятността от корекция в полза на единната валута прогнозата ни за дългосрочен, силен долар остава и затова ще следим в следващите дни по-внимателно нивата около 1,2970 и основната подкрепа при 1,2950, където е разположена 68,8 процентовата фибоначи корекция на ръста за периода януари – февруари.

GBP/USD

Отваряне  – 1,5922; Връх – 1,6041; Дъно – 1,5893; Затваряне – 1,6020

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:43 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още