IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апетитът към риск отдръпна инвеститорите от японската йена

Двойката евро-долар остава в тесен диапазон и в търсене на конкретна посока

11:18 | 18.04.12 г.
Апетитът към риск отдръпна инвеститорите от японската йена

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В сряда йената загуби позиции в повечето си основни  кръстосани курсове, а спрямо долара се отдалечи значително от рекордния връх, който записа в началото на седмицата, след като водещите американски борсови индекси записаха вчера рекордни за последния месец ръстове и това засили оптимизма сред пазарните участници. Повишеният апетит към риск подкопа доверието в японската йена и даде предимство на стоковите долари.

Силните отчети на редица големи американски компании за първото  тримесечие на годината дадоха зелена светлина на Wall Street. Позитивното рали на финансовите пазари бе усилено и от вчерашния сполучлив опит на Испания за продажба на краткосрочен държавен дълг.

Йената попадна  под напрежение на фона на предстоящите данни за търговския баланс на Япония. Предварителните очаквания са за дефицит през март въпреки положителното  търговско салдо за февруари.

През следващата седмица  се очаква японската централна банка да предприеме допълнителни стъпки за стимулиране на местната икономика. Евентуалните нови покупки на активи ще се финансират с йени, а това означава, че предлагането на японски  пари ще се увеличи и пазарните участници ще се отдръпнат допълнително.

Вероятните финансови стимули на банката контрастират на водената от Фед монетарна политика. Централната банка на САЩ сигнализира преди седмица, че на този етап няма намерение да продължава да налива пари в местната икономика и ще ограничи печатането на долари.

Докато силните  ръстове на американските фондови борси работеха в полза на рисковите валути, еврото не успя да се възползва и да вземе по-чувствителна преднина. Настроенията на инвеститорите преди утрешния аукцион на испански държавни облигации все още са разнопосочни и това пречи на единната валута да намери по-широка подкрепа. Двойката EUR/USD остава в стойностите около 1,31 в търсене на конкретна посока.

Най-силно вчера се представи канадският долар, който получи неочаквана подкрепа от централната банка на Канада. Въпреки че основния лихвен процент в страната бе оставен на текущото му ниво от 1%, банката намекна, че вероятността от повишение през това тримесечие е голяма.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3140; Връх – 1,3171; Дъно – 1,3089; Затваряне – 1,3125

Еврото  продължава да разчита на ключовата  бариера при 1,30, където в понеделник за пореден път успя да намери подкрепа и да ограничи ръста на американския долар.

Въпреки вероятността от корекция в полза на единната валута прогнозата ни за силен дългосрочен силен долар остава и затова ще следим в следващите дни по-внимателно нивата около 1,2970 и основната подкрепа за момента при 1,2950, където е разположена 68,8 процентовата фибоначи корекция на ръста за периода януари – февруари.

GBP/USD

Отваряне  – 1,5898; Връх – 1,5969; Дъно – 1,5860; Затваряне – 1,5922

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още