IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предстоящият аукцион на испански облигации измести интереса от еврото

Стоковите долари губят позиции на фона на спекулации за очаквано понижаване на основния лихвен процент в Австралия от 1 май

12:20 | 17.04.12 г.
Предстоящият аукцион на испански облигации измести интереса от еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната  валута попадна под натиск днес заради предстоящия аукцион на испански краткосрочни държавни облигации. На фона инвеститорските страхове по отношение на все още нерешените проблеми с широкия бюджетен дефицит в страната вероятно изискуемата доходност ще се увеличи до пореден рекорден връх.

По-рано този месец съмненията, че Испания няма да успее да покрие зададените антикризисни цели, изтласкаха доходността по дългосрочния дълг на страната отново над 6%. Пазарът на облигации ясно показва, че рискът от втора рецесия е голям и страната може да поиска финансова помощ от международните кредитори.

Вчера еврото успя да се отдалечи от психологическите нива при 1,30, но днес американският долар  се възползва от разнопосочните новини и опита да си върне инициативата. Фокусът попада върху днешните данни  за инфлацията в еврозоната, от които се очаква да дадат посока на двойката EUR/USD.

Междувременно валутите на Австралия, Канада и Нова Зеландия, или така наречените стокови долари, загубиха позиции на фона на спекулациите, че Австралийската централна банка ще понижи основния лихвен процент още на следващата си конференция. Стенограмата от последното заседание на монетарния орган показа, че вероятността от редуциране на лихвите се е увеличила значително.

Тази сутрин двойката AUD/USD загуби над 0,4% от стойността си и продължи да се движи по посока на 1,0300. В същото време един новозеландски долар се разменяше за 0,8150 щатски долари или 0,5% по-малко в сравнение с вчерашните стойности.

След седмица  се очакват данните за инфлацията в Австралия за първото тримесечие на годината. Прогнозите са, че тя ще остане в средата на целевия диапазон от 2% до 3%, който Австралийската централна банка определи до края на годината. Това е причината, поради която пазарът очаква по-ниска междубанкова лихва от 1-ви май. Според статистиката вероятността от редуциране на основния лихвен процент с 25 базисни пункта е вече около 90%.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3075; Връх – 1,3146; Дъно – 1,2993; Затваряне – 1,3140

Еврото  продължава да разчита на ключовата бариера при 1,30, където за пореден път успя да намери подкрепа и да ограничи ръста на американския долар.

Въпреки това прогнозата ни остава по посока на щатската валута и затова ще следим в следващите дни по-внимателно нивата около 1,2970 (дъното от вчера) и основната подкрепа за момента при 1,2950, където е разположена 68,8-процентната фибоначи корекция на ръста за периода януари – февруари.

GBP/USD

Отваряне  – 1,5846; Връх – 1,5909; Дъно – 1,5817; Затваряне – 1,5898

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:48 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още