IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставете китайския БВП, други показатели сочат мрачни перспективи

Най-ненадеждните статистически данни, поднасяни от Китай, са тези за БВП, безработицата и инфлацията, твърди анализатор

11:14 | 11.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Оставете китайския БВП, други показатели сочат мрачни перспективи

Пазарите вероятно са вперили поглед в очакваните с интерес данни за китайския ръст, които трябва да бъдат публикувани в петък, но някои анализатори смятат, че инвеститорите трябва да надникнат зад цифрите и да се концентрират върху някои други индикатори, които по думите им рисуват доста по-мрачна картина на икономиката, съобщи CNBC.

Според Пол Гембълс, управляващ партньор в MBMG, данните за брутния вътрешен продукт на Китай, които масово се смятат за барометър на икономическото състояние на страната, са сред „най-ненадеждните“ числа, обявявани от местното правителство.

„Ние сме склонни да приемем мнението, че най-ненадеждната статистика, която се предоставя от Китай, са може би данните за БВП, за безработицата и инфлацията“, каза Гембълс.

Вместо това инвеститорите би следвало да отдадат по-голямо значение на данни като употребата на енергия, индексът на бизнес активността в продажбите на нови автомобили въз основа на мненията на чуждестранните мениджъри, които според него говорят за не толкова силна китайска икономика.

През тази седмица  управляващ директор за икономиките и валутите в DBS Bank Дейвид Карбън заяви, че китайската икономика отново се ускорява, базирайки мнението си върху последните данни за инфлацията, които надхвърлиха предварителните очаквания, достигайки 3,6% през март.

Но Гордън Чан, автор на книгата „Предстоящият срив на Китай“, твърди, че нивото на инфлация в страната всъщност е по-високо от официалните данни и при това се понижава в последните месеци.

„Мисля, че нивото на инфлация очевидно се понижава през последните 3 или 4 месеца, в които се наблюдава свиване на икономиката“, посочи Чан. „Когато наредите това до слабите статистически данни за производството на електроенергия, продажбите на водещи автомобилни марки, новото кредитиране, всичко сочи или към свиване, или към икономика, разширяваща се всъщност с 3% до 4%“, добави той.

Според него китайският ръст през първото тримесечие не би могъл да бъде 8,4%, както прогнозира през миналата седмица Джан Сяоцян, заместник-директор на китайската Национална комисия за развитие и реформи.

„Китайският ръст не може да бъде толкова. Ръстът през януари и февруари е в ниския едноцифрен диапазон, което следва от всички официални статистически данни, публикувани от правителството“, убеден е Чан. „Би трябвало да е налице невероятен ръст през март, за да се стигне до 8,4% средно за тримесечието“, изтъква той.

Анализаторът подчертава и свиването на промишления сектор в страната, отразено в последните данни за индекса на бизнес активността в проучване на HSBC сред малките промишлени предприятия. Те показаха спад до 48,3 пункта през март от 49,6 пункта през февруари, макар че първоначалните данни за свиване до 48,1 пункта бяха коригирани.

Данните противоречат на официалния индекс на бизнес активността, който скочи до 11-месечен връх от 53,1 пункта през март спрямо 51 пункта през февруари.

Чан е предпазлив по отношение на прекаленото позоваване на официалните данни, които отразяват активността на големите предприятия.

„Това са официални данни и те не съответстват на нищо от онова, което знаем както за периода януари-февруари, така и за март“, категоричен бе той. „А когато погледнете данните на HSBC, те са много по-съвместими с данните, които са ни известни“, обоснова се анализаторът.

Гембълс добавя, че официалните данни за бизнес активността изглеждат слаби, като се има предвид силната промишлена активност, очаквана след празнуването на Новата година по лунния календар.

„След китайската Нова година винаги се очаква силен отскок на бизнес активността и всъщност този отскок не бе толкова голям дори в официалните данни. Нивото около 56 пункта би било доста по-адекватно за бизнес активността след Новата година, така че смятам, че проблемите остават“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
elkin
преди 12 години
..измекярска работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
cashisking
преди 12 години
странна журналистика... поне можеше да посочите от къде се копирали статията... Венцислав Дяков в CNBC ли работи?http://***.cnbc.com/id/47012033
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още