IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото е на път да запише най-лошата седмица от декември насам

Очакваните днес данни за заетостта в САЩ през март ще бъдат най-сериозният тест за доверието в долара, а рискът от силни еднопосочни движения се засилва

11:22 | 06.04.12 г.
Еврото е на път да запише най-лошата седмица от декември насам

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Поредицата  от силни последователни спадове  тази седмица изтриха цели 4 цента от стойността на еврото спрямо щатския долар. Единната валута продължи да губи позиции и през вчерашния ден и вече се доближи до психологическата граница от 1,30.

Днес доларът вероятно ще продължи да търси удобни възможности за допълнително поскъпване, а еврото е на път да запише най-лошата си седмица за последните четири месеца.

В основата на натиска върху  еврото бе аукциона на испански държавни ценни книжа, който  се проведе по-рано тази седмица. Инвеститорите  поискаха по-висока лихва за вложенията си по 10-годишните испански облигации, като така отново изостриха вниманието към широките бюджетни дефицити в еврозоната и рисковете от задълбочаване на дълговата криза в региона.

Силното доларово рали пък бе провокирано  от Федералния резерв на САЩ, който сигнализира, че засега ще остави на заден план програмата за изкупуване на активи и следователно няма да печата повече долари, с които да финансира покупките си.

Най-сериозният тест на доверието в американската валута ще е днес. Централната петъчна новина ще дойде от данните за мартенската заетост в САЩ, които ще бъдат публикувани от щатското министерство в 15:30 часа българско време.

Средните прогнози на икономистите са за 203 000 нови работни места в секторите без селското стопанство. Ако предварителните очаквания се потвърдят, това ще бъде четвърти пореден месец, в който американската икономика успява да добави повече от 200 000 работни места. Подобно отчетливо подобряване на стойностите на заетостта имахме за последно през 1999 г.

Солидните данни от трудовия сектор на САЩ  вероятно ще тласнат нагоре доходността по краткосрочните американски държавни облигации заради по-добрата перспектива пред икономиката на САЩ. Това ще даде категорично предимство на долара и едновременно с това ще засили натиска върху еврото.

Допълнителният импулс вероятно ще бъде достатъчен за пробив на критичното 1,30 при двойката EUR/USD.

Минутите  преди и след новините за заетостта  в САЩ са традиционен носител  на висока волатилност на финансовите  пазари. Често чувствителните промени в стойностите са били генератор на рязко обръщане на дългосрочните трендове.

Рискът от силни еднопосочни движения днес се засилва и от това, че почти всички големи борси от двете страни на Океана няма да работят заради почивните дни преди Великден в католическия свят.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3141; Връх – 1,3163; Дъно – 1,3034; Затваряне – 1,3064

Еврото  така и не успя да намери подкрепа за пробив на критичната съпротива при 1,3400. След последната силна тридневна серия в полза на щатския долар се оформя нова цел пред двойката – 1,3000.

Там е разположено и най-ниското мартенско дъно, което ще ограничава силно доларовия импулс, но в контекста на многомесечния низходящ тренд вероятността от пробив на този минимум е голяма. Прогнозата ни продължава да дава предимство на американската валута.

GBP/USD

Отваряне  – 1,5888; Връх – 1,5907; Дъно – 1,5803; Затваряне – 1,5826

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:43 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още