IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основните валути остават под категоричния натиск на долара

Само йената като нискорискова валута успява да се противопостави

12:01 | 05.04.12 г.
Основните валути остават под категоричния натиск на долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Новата посока, по която валутните пазари поеха  след последното решение на американския Федерален резерв да прекрати програмата си за закупуване на активи, продължи да дава смазващо предимство на американския долар и през изминалата търговска сесия. Щатската валута затвърди доминиращата си позиция и поскъпна до двуседмичен връх срещу еврото и до тримесечен максимум спрямо австралийския долар.

Стенограмата от мартенското  заседание на Фед, която  обърна инвеститорските нагласи, бе публикувана още във вторник. Централната банка даде сигнал, че няма намерение да печата повече пари, за да поддържа местната икономика и така увеличи значително интереса към местния долар.

Щатската валута продължи да разширява предимството си срещу еврото и през вчерашната сесия, като се възползва гъвкаво от новините за отслабващото инвеститорско доверие към най-задлъжнелите страни от еврозоната.

Проведеният вчера аукцион на испански държавни ценни книжа показа, че Мадрид все още не е вън от опасност и че рисковете по отношение на местната икономика остават. Инвеститорите поискаха по-висока лихва от 5,7% (най-високата от януари насам) за вложенията си по 10-годишните испански облигации и така отново насочиха фокуса към нерешените проблеми с широките бюджетни дефицити в региона.

Единствено японската  йена успя да се противопостави на доларовото рали и взе аванс от 0,3% вчера заради качеството си на нискорискова валута. Двойката USD/JPY отново се насочи в посока на дъната при 82,00.

Доларът вероятно ще остане силен през следващите 24 часа и ще задържи натрупаното предимство. Повече яснота относно новата посока на валутния пазар ще имаме още утре след очакваните силни данни за заетостта в САЩ, които ще са солиден тест за дългосрочното доверие към американския долар.

Рискът от волатилна сесия и силни еднопосочни движения е по-голям, тъй като петък е официален почивен ден в католическия свят и почти всички водещи борси няма да работят.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3232; Връх – 1,3238; Дъно – 1,3106; Затваряне – 1,3141

Еврото  така и не успя да намери подкрепа за пробив на критичната съпротива при 1,3400. След последната силна двудневна серия в полза на щатския долар се оформя нова цел пред двойката – 1,3000.

Там е разположено и най-ниското мартенско дъно, което ще ограничава силно доларовия импулс в следващите дни, но в контекста на многомесечния низходящ тренд вероятността от пробив на този минимум е голяма. Прогнозата ни продължава да дава предимство на американската валута.

GBP/USD

Отваряне  – 1,5911; Връх – 1,5916; Дъно – 1,5831; Затваряне – 1,5888

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:32 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още