IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед тласна долара към ново рали спрямо еврото и йената

Нерешените дългови проблеми в еврозоната ще натежат допълнително върху еврото в средносрочен план

13:41 | 04.04.12 г.
Фед тласна долара към ново рали спрямо  еврото и йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото и йената попаднаха под натиска на американския долар вчера след публикуването  на стенограмата от мартенското заседание на Федералния резерв. Пазарните участници заложиха масово на щатската валута заради очакванията, че централната банка на САЩ няма да пристъпи към трети етап на програмата за изкупуване на активи (Quantitative Easing) . Според анализатори членовете на Фед са били доста по-сдържани в последните си изказвания и в желанието си за стартирането на нов пакет от монетарни стимули.

За по-малко от час след новината еврото изтри един цент от стойността си спрямо долара, формирайки най-дълбокото интрадневно понижение за последния един месец. В края на вчерашния ден двойката EUR/USD се търгуваше при психологическата бариера от 1,3200, а по време на днешната търговска сесия щатската валута разшири печалбите и слезе в стойностите под тази граница.

Спрямо японската йена „зелените пари“ възстановиха грубо 1,5% от стойността си в рамките на деня и отново се върнаха при 83,00.

Вчерашната новина изненада пазарните играчи, тъй като само до преди седмица председателят  на Фед Бен Бернанке поддържаше идеята за прилагане на допълнителни стимули в опит да се намали рискът от увеличаване на безработицата в страната в по-дългосрочен план. Отлагането на този сценарий обаче не изключва използването му в бъдеще, ако американската икономика загуби възходящия импулс и се забави отново, става ясно от стенограмата.

Сред основните  събития днес е срещата на Европейската централна банка. Фокусът попада върху прогнозите, че банката ще концентрира усилията си отново по посока на инфлацията в региона, като измести текущата си политика от дълговата криза и я насочи приоритетно към задържане на инфлацията в тесни граници.

Подобен сигнал на ЕЦБ към пазара вероятно ще подкрепи еврото и ще му помогне да ограничи последните загуби. В дългосрочен план обаче единната валута губи доверието  на инвеститорите за сметка на щатския  долар, тъй като състоянието на европейската икономика все още не е вън  от опасност, а икономиките на Испания и Италия остават рискови.

Доходността по испанските и италианските държавни облигации нарасна допълнително във вторник заради съмненията, че еврозоната не е способна да държи широките бюджетни дефицити под контрол. На този фон прогнозите по отношение на испанския дълг са, че той ще удари рекорд от близо 80% от местния БВП до края на годината.

Силната корелация между доходността  по дългосрочните американски облигации  и цената на двойката USD/JPY предполага, че лихвите в САЩ и настоящата монетарна политика на Фед ще наклонят везните в полза на долара. Изискуемата възвръщаемост по американския държавен дълг, която се движи противоположно на цената на облигациите, се увеличи рязко в минутите след публикуването на стенограмата от заседанието на Федералния резерв.

Само до преди седмица прогнозите бяха, че двойката USD/JPY вече е формирала най-високата си средносрочна цена, но след последните новини доларът вероятно ще потърси още по-високи максимуми, като до края на седмицата вероятно ще тества последния многомесечен връх при 84,17, който формира в средата на март.

Междувременно австралийският долар се потопи до най-ниската си стойност от началото на годината спрямо щатския долар. Още вчера сутринта централната банка на Австралия остави основния лихвен процент на нивото му от 4,25%, а днес бяха публикувани и неблагоприятните резултати за външнотърговския баланс през февруари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3319; Връх – 1,3366; Дъно – 1,3212; Затваряне – 1,3232

Както прогнозирахме вчера, еврото не успя да събере достатъчно подкрепа за пробив на 1,3388. Това е върхът, който двойката записа миналия вторник и за момента той е най-сериозната спирачка на възходящата тенденция при двойката.

Моментът е удобен за преместване на стоповете по късите позиции, които открихме в началото на седмицата, близо до цената на отваряне.

GBP/USD

Отваряне  – 1,6023; Връх – 1,6045; Дъно – 1,5890; Затваряне – 1,5911

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:35 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още