IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разочароващите данни за безработица в Европа потопиха еврото

Йената поскъпна в почти всички свои основни кръстосани курсове

14:41 | 03.04.12 г. 2
Разочароващите данни за безработица в Европа потопиха еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото загуби позиции  в понеделник и се отдалечи от върховете, които достигна спрямо щатския  долар през изминалата седмица, на фона на вчерашните разочароващи новини от еврозоната. Безработицата за февруари удари 15-годишен връх, след като се изкачи на ниво от 10,80%, а производството през март се сви за осми пореден месец.

По-рано вчера двойката EUR/USD записа дневен връх при 1,3380, но еврото бързо загуби инициативата и в края на деня отстъпваше с близо 0,5%. Единната валута натрупа чувствителен пасив и спрямо нестабилната през последните няколко седмици йена, губейки над 1.3% на дневна база. Тази сутрин йената продължи да разширява печалбите си и се завърна в стойностите под 109,00.

Новините от еврозоната контрастираха на публикуваните вчера стойности за индекса на бизнес активността в производствения сектор на САЩ, който регистрира ръст до 53,4 пункта, изпреварвайки средните прогнози на анализаторите.

Японската йена успя да се възползва най-гъвкаво от вчерашните новини и поскъпна в почти всичките си основни кръстосани курсове. По време на азиатската сесия днес йената получи допълнително подкрепа и записа 3-седмичен връх срещу щатския долар, нов максимум спрямо еврото и взе допълнителен аванс срещу стоковите долари.

Ралито на йената е изненадващо във фундаментален  план, тъй като с приключването  на месец март и края на фискалната година в Япония шансовете на йената да остане под натиск се увеличиха значително. Местните експортни компании приключиха с хеджирането на експозициите си в чужда валута, което намали търсенето на японските пари.

Според анализатори  текущият импулс на йената има по-скоро техническо обяснение и се дължи на задействана поредица от стоп поръчки, без зад това движение да стоят положителни новини. Дали това е така, ще стане ясно още днес.

Йената вероятно няма да може да задържи спечеленото и да остане стабилна близо до последните си върхове. В същото време пазарните участници търсят удобни моменти за нови залози срещу японската валута от по-изгодни нива, което прави йената неатрактивна за дългосрочни инвестиции.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3352; Връх – 1,3380; Дъно – 1,3277; Затваряне – 1,3319

Еврото  вероятно няма да успее да събере достатъчно инерция за пробив на 1,3388. Това е върхът, който двойката записа миналия вторник и за момента това е най-сериозната спирачка на възходящия тренд при двойката.

При агресивна стратегия могат да се търсят продажби от текущите нива с плитки стопове около 1,34. Доларът остава атрактивен в по-дългосрочен план и последната ни прогноза за формиране на дъна под 1,30 все още е валидна.

GBP/USD

Отваряне  – 1,6000; Връх – 1,6061; Дъно – 1,5977; Затваряне – 1,6023

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:41 | 03.04.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
horhe7
преди 12 години
а какво цунами се задава от уса!!!!13 000 милиарда дълг???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Европа е тръгнала по спиралата надолу. Висока безработица и слабо производство. Тези две неща се генерират едно друго в аритметична прогресия. Само с печатане на пари и раздаване на кухи кредити няма да се оправят нещата. Природата ще си свърши работата и ще излекува нещата с катаклизъм, както винаги е правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още