IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото записа рекорден връх спрямо долара през март

Коментарите на председателя на Фед Бен Бернанке за евентуален трети етап за вливане на ликвидност потопиха американската валута

10:57 | 27.03.12 г.
Еврото записа рекорден връх спрямо долара през март

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се възползва  оптимално от моментната слабост  на американския долар и вчера  поскъпна до нов максимум при 1,3366. Щатската валута бе притисната от коментарите на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, от които стана ясно, че централната банка на САЩ може да прибегне до трети етап на програмата за вливане на ликвидност на пазара.

Това означава, че Фед ще продължи да изкупува ценни книжа, финансирайки сделките с местна валута. Опасността от по-голямо количество долари в обращение понижи стойността на „зелените пари“ в 15 от общо 16-те основни кръстосани курса.

От месец декември 2008 г. до юни 2011 г. Федералният резерв закупи активи на обща стойност 2.3 трилиона долара като част от първите два етапа на програмата за вливане на ликвидност. За същия период монетарният орган задържа основния лихвен процент на страната на историческото дъно около 0% в опит да намали тежестта на световната икономическа криза върху щатската икономика.

Повишеното търсене  на еврото през изминалия ден бе в резултат на очакваната договорка, която финансовите министри на Европа трябва да постигнат този петък в Копенхаген. Европейските политически лидери ще дискутират възможностите за комбиниране на временния и постоянния спасителен фонд, като по този начин общият размер на „кризисната спирачка“ ще достигне почти 700 милиарда евро.

Германският канцлер  Ангела Меркел коментира вчера, че страната й може да се включи в разговорите по обединяване на двата спасителни механизма. До момента Берлин не желаеше да обсъжда подобни действия, но смекчаването на опозиционния тон вероятно ще даде зелена светлина на проекта.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3265; Връх – 1,3366; Дъно – 1,3191; Затваряне – 1,3356

Текущият  връх при двойката (1,3366) вероятно ще се окаже най-високата цена за еврото в рамките на този месец. Цената на кръстосания курс достигна до 144-периодната средна, която следим от миналия месец и която все още гарантира наличието на дългосрочен доларов тренд.

Възходящият импулс на единната валута по-скоро няма да е достатъчен за продължаване на силното рали от началото на тази седмица, което ще даде възможност на долара за корекция и потвърждаване на многомесечната низходяща посока.

USD/JPY

Отваряне – 82,35; Връх – 82,99; Дъно – 82,26; Затваряне – 82,81

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:16 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още