IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Последователните ръстове на еврото приключиха, ред е на долара

Разочароващите данни от производствения сектор в Китай понижиха подкрепата за австралийския долар

11:16 | 22.03.12 г.
Последователните ръстове  на еврото приключиха, ред е на долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  изостана в основните си кръстосани курсове  през изминалия ден, което го отдалечи от двуседмичния връх спрямо долара и 5-месечния максимум, който записа по-рано срещу японската йена. Единната валута забави възходящата си инерция на фона на текущите страхове около финансовата стабилност на Испания, които поставиха под напрежение периферния облигационен пазар на еврозоната.

Възвращаемостта по италианските и испанските дългови ценни книжа се понижи, но пък това даде предимство на германските държавни облигации, чиято доходност за първи път през тази седмица падна отново под 2%.

Последователните  ръстове на единната валута от края на миналата седмица е трудно да бъдат свързани с някакъв реален оптимизъм по отношение на стабилизирането на европейските икономики. Според анализатори настроенията остават все още твърде разнопосочни, тъй като новините от последните дни нямат необходимия заряд, за да дадат трайно предимство на валутата на евроблока. Затова вчерашният двуседмичен връх на еврото спрямо долара (1,3284) е по-скоро част от корективна серия, която временно отнема атрактивността на щатските пари.

Междувременно разочароващите данни от производствения сектор на Китай понижиха подкрепата за австралийския долар. Двойката  AUD/USD записа двумесечно дъно тази сутрин при ниво от 1,0375.

Съмненията, че растежът в Китай забавя темпото, нараснаха, след като производствената активност в страната регистрира понижение за пети пореден месец.

Йената  намери импулс да поскъпне до 83,14 срещу щатския долар. Пазарните участници очакваха с повишено внимание стойностите на износа на Япония за февруари.

Преди близо два месеца японската централна банка пое курс на рестриктивна политика по отношение на местната си валута в опит да защити стойността на изнасяните стоки и услуги. Търговският баланс на страната вече излезе на положителна територия с излишък от 32,9 млрд. йени при очаквано отрицателно търговско салдо от 120 млрд. йени.

По-добрите  стойности върнаха интереса към  йената и засилиха спекулациите, че Японската централна банка ще смекчи монетарните си мерки. Рискът от интервенция на банката за допълнително обезценяване на японската валута също намалява.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3223; Връх – 1,3284; Дъно – 1,3177; Затваряне – 1,3215

Дългосрочната низходяща посока при двойката продължава да дава предимство на позициите в полза на долара въпреки моментната корекция на еврото.

През последните седмици се затвърждава впечатлението, че еврото намира подкрепа, колкото да формира корекция, но не и да задържи натрупаното предимство и да се противопостави по-категорично на долара.

GBP/USD

Отваряне – 1,5860; Връх – 1,5921; Дъно – 1,5815; Затваряне – 1,5871

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още