IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената не намери подкрепа за по-дълбока корекция

Еврото спря свободното си падане, насочвайки се към нивото от 1,32 долара за евро

11:25 | 08.03.12 г.
Йената не намери подкрепа за по-дълбока корекция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена отново пое надолу през изминалия ден  и след допълнителните спадове от тази сутрин вече почти изтри натрупания от началото на седмицата аванс спрямо щатския долар. Двойката USD/JPY отново се изкачи в стойностите над 81,00. Доларът остави впечатление, че до края на седмицата ще има сили да тества отново психологическите нива около 82,00.

Последните новини от централната банка на Япония бяха достатъчни, за да обърнат посоката отново в негова полза. Председателят на монетарния орган Масаки Ширакава за пореден път заяви, че банката ще направи всичко възможно, за да защити местната икономика от дефлация и да улесни възстановяването на страната от кризата.

Още миналия месец  централната банка изненада пазарите, след като реши да постави целева стойност на инфлацията от 1%, внушавайки, че ще ползва по-агресивни монетарни механизми при необходимост. Една от мерките, които банката предприе бе вербалната политика по обезценяване на йената в опит да защити и да намали стойността на изнасяните стоки и услуги.

Оскъпеният експорт е сред основните пера на местната икономика, който увеличава риска от висока дефлация. От началото на февруари до момента йената отстъпи с над 500 пипса срещу американския долар. Всеки неин опит за корекция обаче се използва от пазарните участници  за нови покупки в полза на долара от по-изгодни нива, което всъщност се потвърди и вчера.

В същото време еврото спря свободното си падане и по време  на днешната азиатска търговска сесия  се насочи към 1,32 в най-търгувания си кръстосан курс с долара. Вчерашните данни сигнализираха за ръст на заетостта в частния сектор на щатската икономика през февруари и на практика подкрепиха търсенето на рискови активи, сред които единната валута и акциите по световните борси.

Гърция остава във  фокуса на събитията. Днес ще стане  ясно дали ще има сделка между най-задлъжнелия  член на еврозоната и частните кредитори. Ако инвеститорите в гръцки държавен дълг не се съгласят да заменят досегашните ценни книжа с нови и да поемат загуба от 53,3%, Атина ще изпадне в състояние на фалит и тогава кредиторите ще загубят близо 75% от номиналната стойност по облигациите.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3110; Връх – 1,3163; Дъно – 1,3095; Затваряне – 1,3148

Липсата на подкрепа за еврото изпратиха двойката до ново дъно при 1,3102. Доларът търси  агресивно все по-високи максимуми  и оставя впечатление, че трудно ще даде на единната валута да си върне  предимството.

Доларът е в по-изгодна позиция в дългосрочен план, след като вече се справи и с подкрепата на 89-дневната периодна средна, но това не изключва възможността от кратки възходящи корекции.

GBP/USD

Отваряне – 1,5714; Връх – 1,5757; Дъно – 1,5696; Затваряне – 1,5739

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:25 | 08.03.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още