IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рисковите валути преминаха в защитен режим

Рисковете от по-бавно възстановяване на световната икономика подхранват страховете през последните няколко дни

11:08 | 07.03.12 г.
Рисковите валути преминаха  в защитен режим

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Високорисковите валути, сред които еврото, британската лира и австралийският долар, попаднаха  под масиран натиск още в началото на тази седмица и продължиха да разширяват загубите си по време на вчерашния търговски ден. Американският долар и японската йена се възползваха от моментното колебание сред инвеститорите и категорично взеха предимството на своя страна.

Страховете от изминалите няколко дни са свързани главно с рисковете от по-бавно възстановяване на световната икономика. Последните колебливи данни от Китай, Европа и САЩ намалиха апетитът за риск и дадоха нова посока на валутните пазари.

Още онзи ден Китай  занижи прогнозата си за ръст на брутния вътрешен продукт за 2012 г. Последните очаквания бяха за растеж от 8%. На фона на все още несигурната макроикономическа среда в САЩ и буксуващите европейски пазари Пекин понижи целевия ръст на 7,5%.

В същото време брутният вътрешен продукт на еврозоната отчете свиване през четвъртото тримесечие на миналата година. Ревизираните данни показаха забавяне на икономиката на региона с 0,30%. Това е първият спад на БВП от второто тримесечие на 2009 г. насам.

Утре е падежът на облигационния заем на Гърция. Страната вече получи втория пакет финансова помощ на стойност 130 млрд. евро и вероятно ще успее да се разплати с кредиторите си, но пазарът недвусмислено показва, че не е готов да се довери напълно на Атина в дългосрочен план.

Гърция пое ангажимент пред ЕС и МВФ за безпрецедентно орязване на заплати, пенсии и работни места през следващите години, но опитът до момента показва, че местното правителство е силно в обещанията, но не и в действията.

В края на седмицата  се очакват данните от министерството на труда на САЩ. Според средната прогноза равнището на безработицата в страната през февруари ще остане на сегашното ниво от 8,30%, но за същия период икономиката ще разкрие с 35 хил. работни места по-малко спрямо отчетените през януари.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3216; Връх – 1,3224; Дъно – 1,3102; Затваряне – 1,3115

Липсата на подкрепа за еврото изпратиха двойката до ново дъно при 1,3102. Доларът търси  агресивно все по-високи максимуми и оставя впечатление, че трудно ще даде на единната валута да си върне предимството.

Доларът е в по-изгодна позиция в дългосрочен план, след като вече се справи и с подкрепата на 89-дневната периодна средна, но това не изключва възможността от кратки възходящи корекции.

GBP/USD

Отваряне – 1,5861; Връх – 1,5881; Дъно – 1,5695; Затваряне – 1,5715

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:08 | 07.03.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още