IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото под натиск преди данните за БВП на еврозоната

Доларът поскъпна в почти всичките си основни кръстосани курсове на дневна база

11:27 | 06.03.12 г.
Еврото под натиск преди  данните за БВП на еврозоната

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вчера еврото записа пети пореден спад срещу японската  йена и се задържа близо до последните си дъна спрямо американския долар заради прогнозите, че икономиката на еврозоната се е свила през последното тримесечие на миналата година. Сигналите, че дълговата криза продължава да свива растежа в региона, а също така и отсъствието на адекватен антикризисен механизъм за справяне с широките бюджетни дефицити, оказват силен натиск върху единната валута от началото на месеца.

Гърция вероятно ще се разплати по облигационния си заем с падеж на 8-ми март, но пазарът недвусмислено показва, че все още не е готов да се довери на еврото в дългосрочен план.

В същото време щатският долар продължава да търси агресивно все по-високи върхове в най-търгувания си кръстосан курс. Въпреки, че еврото приключи вчерашния си ден с минимален аванс, доларът успя да запише дневен максимум при 1,3150. На дневна база щатската валута поскъпна в почти всичките си 16 водещи кръстосани курсове, подпомогната от коментарите на Федералния резерв.

Програмата на централната банка на САЩ за допълнително разширяване на покупките на активи срещна неодобрение от страна на подразделението на Фед в Далас. Според президента на регионалното звено на Федералня резерв подобен ход крие опасност от девалвиране на световната резервна валута.Фед финансира покупките на ценни книжа с долари и евентуално разширяване на програмата за ликвидност ще доведе до огромно предлагане на щатски пари и респективно ще понижи стойността на долара.

Днес се очакват окончателните стойности на брутния вътрешен продукт на еврозоната за четвъртото тримесечие на 2011 г. Най-вероятно ревизираните данни ще покажат забавяне на растежа за периода. Ако предварителните прогнози бъдат потвърдени, това ще е първият спад на БВП от второто тримесечие на 2009 г. насам.

Статистиката от щатския регулатор на фючърсния  пазар, която следим внимателно през последните седмици, показа, че нетното съотношение на дълги спрямо къси позиции в двойката EUR/USD е достигнало рекорден пик от 171 347 лота в полза на долара. Седмица преди това доларовите залози изпреварваха евровите със 109 674 лота, което означава, че доверието на големите хедж фондове и спекуланти в щатската валута се покачва.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3187; Връх – 1,3240; Дъно – 1,3159; Затваряне – 1,3216

Сценарият ни от последните дни за поскъпване на долара продължава да се потвърждава. Двойката EUR/USD се отдалечи на сериозно разстояние от 144-дневната периодна средна и вече тества 89-дневната периодна, която ограничава доларовия импулс.

Въпреки че е вероятността от корекция в ползата на еврото се увеличава, късите позиции от миналата седмица остават валидни, а при корекция ще търсим удобни моменти за нови покупки на долари.

GBP/USD

Отваряне – 1,5820; Връх – 1,5875; Дъно – 1,5784; Затваряне – 1,5862

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:30 | 06.03.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още