IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото спечели от спасяването на Гърция, но на пръв поглед

Доларът е готов да поеме инициативата, ако фокусът се задържи върху дълговата криза в Европа

11:02 | 21.02.12 г.
Еврото спечели от спасяването на Гърция, но на пръв поглед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Приключилите тази нощ преговори в Брюксел за размера на втората финансова помощ за Гърция насочиха инвеститорския интерес директно към еврото. Пазарните участници подкрепиха единната валута в почти всичките и водещи кръстосани курсове, след като получиха гаранции, че гръцкото правителство ще успее да се разплати по облигационния заем, падежиращ през март и на практика страната ще успее да избегне фалит.

Спрямо долара еврото натрупа аванс от една фигура за броени минути и тества съпротивата на психологическото 1,3300 по време на днешната азиатска сесия. Двойката EUR/USD остана на около 20 пипса от последния многомесечен връх, който достигна на 9-ти февруари.

Финансовите министри на еврозоната договориха 130 милиарда евро заем за Гърция срещу поетите от страната ангажименти за драстични реформи и безпрецедентно свиване на бюджета. Целта на гръцките власти до 2020 г. ще е да намалят съотношението дълг към брутен вътрешен продукт от текущите 160% на 120,5%, а връщането на страната към растеж ще отнеме минимум десетилетие.

Сама по себе си тази финансова инжекция не би била достатъчна, за да извади Гърция от кризата, камо ли да заздрави еврозоната. Всички са наясно, че страната навлиза за дълго в изключително труден етап на затягане на коланите. От тук нататък Гърция сама ще трябва да убеждава кредиторите, че е в състояние да гарантира техните инвестиции.

Първоначалната позитивна реакция на пазара най-вероятно ще се окаже недостатъчна, за да премахне заплахата пред еврото в дългосрочен план. Суровите мерки, които Атина вече ратифицира, срещат изключително силното неодобрение на местното население. Хората вече са на улицата и готвят още по-масови протести, което реално може да забави реформите в страната.

Недоволството на гръцкия народ ще тестват политическата воля на управляващата коалиция, както и на новото правителство, което ще бъде избрано през април. Именно на новите управляващи ще се падне непопулярната задача да намаляват драстично пенсиите, заплати и работни места.

Едно обаче е  сигурно. Веднага след като Гърция се разплати с кредиторите си през март, акцентът на дълговата криза в Европа неминуемо ще се премести на запад.

Португалия, Испания и Италия са следващите в дългия списък на задлъжнелите европейски икономики. Само преди дни кредитните агенции предупредиха, че готвят ново понижение на рейтингите, ако в средносрочен план възстановяването се забави.

За да задържи  натрупаното през последните сесии предимство, еврото се нуждае от стабилна доза положителни новини, а в същото време доларът вече е в готовност да вземе бързо инициативата, ако фокусът се задържи върху дълговата криза.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3165; Връх – 1,3275; Дъно – 1,3153; Затваряне – 1,3241

Тестът  на ключовото ниво при 1,33 от тази сутрин остави впечатление, че силната възходяща  инерция, която еврото набра след новините около Гърция, ще пречупи многомесечния доларов тренд.

Доларът обаче успя да лимитира ръста на единната валута навреме, така че дългосрочната ни прогноза продължава да работи в полза на късите позиции.

GBP/USD

Отваряне – 1,5813; Връх – 1,5878; Дъно – 1,5812; Затваряне – 1,5847

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:10 | 21.02.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още