IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената стартира седмицата като най-губеща валута

Риск апетитът на пазарните участници се засилва след намаляването на изискването на банковите резерви от Китай и преди срещата на Еврогрупата за Гърция днес

11:59 | 20.02.12 г.
Йената стартира седмицата като най-губеща валута

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена продължи да разширява загубите и през тази седмица, като по време на днешната азиатска търговска сесия губеше в 14 от общо 16-те си водещи кръстосани курса. Доклад на японското правителство показа свиване на износа през януари. Търговският дефицит на страната се разшири до 1,48 трилиона йени (около 19 млрд. долара), изпреварвайки предварително очакваните 1,46 трилиона йени.

Още в края на миналия  месец финансовото министерство на Япония предупреди за намаляване на износа заради прекалено скъпата местна валута. Очакваше се нова намеса на централната банка на страната и изкуствено поевтиняване на йената, но вместо това пазарът успя да се саморегулира и да се отдръпне от йената през последните седмици.

Кредитната агенция Standard & Poor’s потвърди днес текущия  АА- рейтинг на Япония, но остави перспективата  пред страната на негативна. От S&P допълниха, че не изключват редуциране на оценката си, ако в средносрочен период икономиката на страната се забави допълнително. Това поставя йената под допълнителен натиск, тъй като се засилва вероятността централната банка да се намеси изненадващо при всяка по-дълбока корекция в полза на японската валута.

Риск апетитът на пазарните участници се засили, след като Китай намали изискванията по банковите резерви в опит да стимулира кредитирането.

Търсенето на валути с по-висок рисков профил е и резултат от предстоящата среща на финансовите министри на еврозоната. Днес вероятно ще стане ясно дали Гърция ще получи втория спасителен заем на стойност 130 млрд. евро. Ако не бъде постигната договорка, ще бъде насрочено следващо събрание за 1-ви март.

Двойката EUR/USD поскъпна тази сутрин над 1,32, сигнализирайки, че пазарът е настроен по-скоро оптимистично преди днешния форум.

Волатилността по тримесечните опции във валутите на страните от Г-7, измерени чрез индекса на волатилността на JPMorgan, се покачи до 10,46% от рекордно ниското ниво от 9,79%, което индексът показа преди седмица. Понижение на волатилността е сигнал, че инвестициите във валути с по-високи кредитни лихви стават по-атрактивни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3129; Връх – 1,3197; Дъно – 1,3114; Затваряне – 1,3140

Еврото  поскъпна над 1,32 тази сутрин, но остави впечатление, че няма да има импулс да тества върховете при 1,33.

Доларовият тренд остава валиден, а също и  сценария ни за поевтиняване на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5795; Връх – 1,5861; Дъно – 1,5788; Затваряне – 1,5814

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още