IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е заровено бъдещето на еврото?

Еврозоната е на кръстопът, но съдбата й не лежи в Атина или в Рим, а в централата на ЕЦБ във Франкфурт

07:58 | 15.02.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Къде е заровено бъдещето на еврото?

Едната версия предполага еврозона, замислена като съюз с балансиран търговски баланс и бюджет, както и с напълно функциониращ монетарен съюз. Тя би била силно задлъжняла, но в местна валута.

Алтернативата концепция предполага съществуването на еврозона като група отделни страни, намиращи се в зона с обща валута. Повечето от страните нямат балансирани бюджети и външни салда и са задлъжнели във валута, която не могат да печатат при нужда. Подобен сценарий е еквивалентен на криза със задлъжняване в чужда валута.

В първия вариант (криза в еврозоната, но без проблеми с валутата) сценарият прилича много повече на това, което става в САЩ, отколкото събитията от 90-те години в Латинска Америка (като Италия прилича много повече на Калифорния, отколкото на Аржентина).

Във втория вариант сагата в еврозоната би била сравнима със случилото се с развиващите се държави. Както в едно проблемно семейство, „развитите” страни от севера се чудят дали да спасят южните „развиващи се” икономики.

Перспективите за всеки от двата сценария са изключително различни. В първия при лихвените проценти ще има конвергрнция и изчезване на риска от банкрут, като ЕЦБ подкрепя дълговете на държавите така, както Федералният резерв го прави в САЩ и еврото става „местна валута”.

А колко често сте чували за преструктуриране на дългове в местна валута?

При втория вариант обаче със сигурност ще съществува различен кредитен риск, банкови паники, бягство от еврото и банкрути – единната валута ще бъде поставена в залог на нуждите на различните държави.

Кой от тези два варианта ще бъде избран зависи от волята на страните от еврозоната. Две неща обаче са ясни. Първо, бъдещето на еврозоната в голяма степен ще се определя от ролята на ЕЦБ. Второ, гъвкавостта е съвсем ограничена – европейските политици няма да могат да преодолеят кризата, ако не елиминиеат валутния проблем и произтичащия от него руск от банкрути.

Това помага да се обяснят притесненията около масивната помощ, която Международният валутен фонд предоставя на региона. Защо МВФ би кредитирал Европа чрез специални права на тираж (валутната единица на фонда) вместо в евро, създавайки валутен дисбаланс?

Подобни дисбаланси са в основата на всички кризи на развиващите се пазари, така че действията на МВФ предполагат, че Европа е готова да се откаже от еврото.

Днес еврото е на кръстопът. По единия път ще се стигне до валутен съюз без държавна опора, до дългове, валутни кризи и разпадане на еврозоната. Другият, по който ще се мине през монетарен съюз с адекватна централна банка, вътрешни фискални трансфери и активна регионално ориентирана монетарна политика, ще доведе до бавно, но устойчиво възстановяване без фалити.

В крайна сметка, да перефразираме Робърт Фрост – пътят, по който се поеме, ще направи разликата. Поради тази причина съдбата на еврото не лежи нито в Атина, нито в Рим. Тя лежи в централата на ЕЦБ във Франкфурт, завършват авторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"бъдещето на еврозоната в голяма степен ще се определя от ролята на ЕЦБ" Хе-хе - да здравствует Центральный Комитет! Да здравствует Верховный Президиум Совета Министров еврозоны!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
американците съшто искат евтин долар и го регулират спрямо еврото така 4е ситуацията е без думи..някой дали вярва в свободния пазар все още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dobribozhilov
преди 12 години
Кризата в евро-зоната премин от фазата "дългова криза" във фазата "инфлационна криза". Тази последната няма от какво да се замени, та да се измъкнем от нея. Изходът е един - обезценка на валутата (евро) и ограбване на гражданите, за да се платят старите дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
Аз не мисля че немците ще изберат някога 1-вия (американско-печатарски) вариант, най-малкото защото Европа все още не е една държава като САЩ и интересите са не просто различни а направо противоположни(междудържавни), да не говорим пък за скандинавците, там такъв вариант няма шанс. Съпоставете само Германия и Гърция ????....Затова съм направо песимист за ЕЗ и Еврото въобще...75% от немците са против Еврото, макар ДЕ да печели най-много от него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още