IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото стигна двумесечен връх срещу долара

Сигнали, че Гърция ще получи помощ оказаха подкрепа на единната валута

12:50 | 09.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото стигна двумесечен връх срещу долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В сряда еврото натрупа допълнителен аванс спрямо долара и се изкачи над 1.33, записвайки двумесечен връх в най-търгувания си крос.

Пазарните участници бяха повлияни от официалните сигнали от гръцкото правителство, че финансовите министри на еврозоната ще одобрят втора финансова помощ за най-задлъжнялата страна от валутния блок.

Това означава, че Атина ще успее да получи допълнителен спасителен заем на стойност 130 милиарда евро, който няма да й позволи да изпадне в несъстоятелност. Срещу финансовата инжекция Гърция ще поеме ангажименти за безпрецедентно съкращаване на разходите и реформи в редица сектори на икономиката.

Гръцкият министър-председател Пападимос и лидерите на трите партии, подкрепящи правителството, се съгласиха на всички точки от програмата, за които Европейската комисия, Европейският съюз и Международният валутен фонд настояваха. Единствено въпросът с пенсионната реформа за момента изглежда нерешен заради нужда от допълнителни уточнения и дискусии.

Въпреки че по всичко изглежда, че Гърция и кредиторите й са стигнали до решение, все още липсва официалната позиция на европейските политически лидери. Финансовите министри на еврозоната и представителите на МВФ ще се срещнат довечера в Брюксел, когато се очаква да чуем за постигнатата договорка.

До тогава еврото ще остане под напрежение, още повече, че днес ще бъде публикувано решението на Европейската централна банка за нивото на основния лихвен процент в еврозоната. Според предварителните прогнози лихвата ще остане непроменена на текущото й ниво от 1.00%.

Междувременно се очаква централната банка на Великобритания да разшири програмата си за закупуване на облигации с 50 милиарда стерлинги.

Натискът върху британската лира се увеличи още вчера, когато двойката GBP/USD поевтиня с 0.5% на дневна база. Това бе най-сериозното интрадневно понижение за лирата от средата на януари, когато тя стартира силното възходящо рали, валидно и към момента.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Отваряне – 1.3259;Връх – 1.3287;Дъно – 1.3220;Затваряне – 1.3259


Пробивът на ключовото ниво при 1.3230 от началото на седмицата запазва фокуса върху потенциала на двойката за допълнително поскъпване. Обръщане на посоката в полза на долара за момента не изглежда толкова вероятно, въпреки че импулсните индикатори навлизат в зоната на свръхпокупките. Оптимистичният сценарий към момента е поскъпване на двойката до нивата около 1.3460.

GBP/USD
Отваряне – 1.5893; Връх – 1.5927; Дъно – 1.5795; Затваряне – 1.5816

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:36 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още