IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото стигна петседмичен връх срещу долара

Единната валута поскъпва вече осем поредни сесии

11:30 | 26.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Еврото стигна петседмичен връх срещу долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В сряда Федералният резерв потвърди посоката на текущата си монетарна политика и намекна, че нивото на основния лихвен процент няма да бъде променяно поне до 2014 г. С това решение централната банка на САЩ провокира нови покупки на активи с рисков профил за сметка на американския долар, който за пореден ден пропусна да спре възходящия импулс на еврото.

Общата валута на 17-те страни членки на еврозоната покачи стойността си за 8-ма поредна сесия, записвайки 5-седмичен връх срещу долара, въпреки обратите в преговорите между Гърция и нейните частни кредитори по условията на заемите.

Новините от Фед и основната лихва на практика потвърдиха съмненията, че щатската икономика се възстановява много по-бавно от предварителните очаквания.

Задържането на основния лихвен процент в текущите критично ниски граници около нулата е опит за поддържане на евтино междубанково кредитиране в САЩ и оттам по-лесен достъп на бизнеса до заемни средства. Централната банка не е променяла този монетарен курс от края на 2008 г. насам.

Федералният резерв намали също така прогнозите си за границите на растежа на месната икономика през тази година на 2.2% - 2.7%. Предишните очаквания, публикувани през ноември, бяха за темп на растеж между 2.5% и 2.9%.

За 2013 г. прогнозите също са занижени. Фед залага предварително подобряване на икономиката с 2.8% до 3.2% от досегашните 3.0% - 3.5%.

На база на средните очаквания на анализаторите щатският брутен вътрешен продукт се е увеличил с 3 на сто на годишна база през последното тримесечие на 2011 г. Министерството на търговията на САЩ ще публикува официално данните за БВП утре.

Въпреки доброто вчерашно представяне спрямо американския долар еврото поевтиня в 10 от общо 16-те си основни кроса на фона на съмненията, че европейските лидери няма да успеят да постигнат споразумение за намаляване на гръцкия дълг.

Европейските финансови министри поискаха от кредиторите да поемат по-големи отстъпки и да отпишат по-голяма част от инвестираните средства, което бе причина за временно прекратяване на преговорите.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3034; High – 1.3119; Low – 1.2930; Close – 1.3105

Въпреки сигналите за свръх покупки, които получаваме от импулсните индикатори, възходящата инерция при двойката изглежда доста силна. На дневна графика трендът продължава да бъде низходящ, което означава, че ще търсим сигнали за продажба, но едва след като еврото формира по-ясен връх.

GBP/USD
Open – 1.5624; High – 1.5677; Low – 1.5531; Close – 1.5656

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:35 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jopii
преди 12 години
ot drugata sedmica pochva da pada pak
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kofi
преди 12 години
до кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още