IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни данни за трудовия пазар в САЩ удължиха добрата серия на долара

Инвеститорите се отдръпват от еврото, тъй като дълговата криза в еврозоната започва да се отразява на реалната икономика

11:47 | 09.01.12 г.
Силни данни за трудовия пазар в САЩ удължиха добрата серия  на долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  продължи поевтиняването си спрямо щатския долар и по време на петъчната сесия, с което увеличи поредицата си от дни със спад до три и същевременно достигна до най-ниската си стойност по отношение на „зелените пари“ от септември 2010 година насам.

Както се очакваше, последният работен ден  за миналата седмица потвърди възстановяването на американската икономика през последните месеци с по-силните от прогнозните данни за пазара на труда отвъд океана. Най-следеният макроикономически индикатор от години насам – заетостта в неселскостопанския сектор (non-farm payrolls) в САЩ – отново доведе след себе си до значително раздвижване на финансовите пазари, след като добавените през декември 200 000 работни места надминаха с 1/3 предварителните прогнози.

Същевременно с това нивото на безработица регистрира пореден спад до 8,5%, с което допълнително подкрепи перспективите пред американската икономика и увеличи моментната й разлика с европейската.

Фактът, че дълговата криза в еврозоната започва да оказва влияние върху реалната икономика, може да си проличи в излизащите напоследък данни от региона. Последните от тях показаха силен спад в продажбите на дребно за ноември, както и запазване на безработицата на рекордните 10,3% за същия месец на 2011 година.

Именно в това се корени и отдръпването на инвеститорите от единната европейска валута за сметка на традиционно свързаните с по-нисък риск щатски долар и японска йена.

Поне  на този етап отсъстват всякакви сигнали  за преустановяване спада на еврото, като по-сериозни движения в неговите кросове можем да наблюдаваме  и около първата за годината среща на ЕЦБ в четвъртък, по време на която е възможно да станем свидетели на коментари за ново сваляне на лихвите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2787; High – 1.2812; Low – 1.2697; Close – 1.2705

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още