IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът поскъпна след силните данни за пазара на труда в САЩ

Ръстът на доходността по френските държавни облигации на вчерашния аукцион допълнително отслаби еврото

11:01 | 06.01.12 г.
Доларът поскъпна след силните данни за пазара на труда в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският  долар приключи отминалата сесия  с поскъпване спрямо всичките си основни  конкуренти, след като неочаквано силни данни за пазара на труда в САЩ дадоха положителен импулс на „зелените пари“.

Според ADP частният сектор е добавил 325 хиляди работни места през декември на фона на предварителните прогнози за почти двойно по-малко увеличение със 175 хиляди. Този ръст е най-силният на месечна база от 2001 година насам и предполага, че и днешните данни за неселскостопанската заетост (non-farm payrolls) ще бъдат по-добри от очакваните, а това на свой ред най-вероятно ще продължи печелившата серия на американската валута.

На фона на положителното представяне на щатската икономика през последните месеци проблемите в eврозоната са още една предпоставка за поскъпването на долара спрямо еврото. Дори по време на вчерашната сесия основанията за натиск върху единната валута се увеличиха с още едно, след като Франция пласира 10-годишни облигации при по-висока лихва и по-ниско съотношение между търсене и предлагане спрямо предишния аукцион.

Въпреки че в момента доходността по ценните книжа, издавани от френското правителство, е далеч под считаните за критични 7 процента, голямата експозиция на френските финансови институции към Италия и Гърция е основната причина за притеснението на инвеститорите.

Волатилността на финансовите пазари през настоящата и следващите няколко сесии най-вероятно ще остане висока от една страна заради обявяването на днешните данни за пазара на труда в САЩ, а от друга – вследствие от предстоящи аукциони на италиански и испански държавни облигации през идната седмица.

В последните дни на 2011 година Италия пласира успешно книжа с различен матуритет и при по-ниски от очакваните лихви, но основната цел на правителството за текущата календарна година е да набере от пазарите около 450 милиарда евро, с които да рефинансира свои падежиращи заеми и да намали дефицита си.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2942; High – 1.2946; Low – 1.2770; Close – 1.2787

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още