IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлението на риска ще диктува резултата от инвестициите във валути през 2012

Доларът и йената са сред фаворитите на анализаторите през новата година, показва анкета на Investor.bg

08:00 | 05.01.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Управлението на риска ще диктува резултата от инвестициите във валути през 2012

Цветослав Цачев, ръководител Анализи в ИП Елана Трейдинг

Очаквам най-стабилната валута да бъде щатския долар. Почти никой не обръща внимание на икономическите и политически новини от САЩ, а светът е изцяло погълнат от събитията в Европа.

Ще има изненади и от Азия и Австралия, така че на пазарите няма да липсват дразнители. Но и не мисля, че доларът ще бъде стабилен, а по-скоро сътресенията в останалите страни ще са по-значителни. Динамиката на курсовете ще е голяма и в двете посоки.

Стоян Петров, инвестиционен консултант в Адмирал Маркетс

Трудно бихме могли да определим конкретна валута като най-стабилна, а по скоро би било удачно да се насочим към кошница от валути. Разбира се погледите на инвеститорите ще бъдат насочени основно към Европа и САЩ, което ще открие добри възможности при двойката EUR/USD.

Проблемната ситуация в еврозоната не е отшумяла, което води до заключения, че е възможно доларът да продължи по-силното си представяне като валута убежище поне в началото на 2012 година.

- Кой фактор ще надделее при движението на курсовете - икономиката или политиката?

Георги Иванов

За разрешаване на дълговите проблеми на държавите-членки на еврозоната на първо време е необходима политическата воля на техните лидери да предприемат необходимите мерки, колкото и непопулярни да бъдат те сред населението.

Едва след това можем да очакваме да дойде ефектът от тези мерки и върху реалната икономика. Или ако трябва да дам обобщен отговор на въпроса, то факторите, които ще повлияят върху движението на основните валути, ще бъдат както политически, така и икономически.

Цветослав Цачев

Политиката ще влияе на краткосрочните движения, такива каквито ги виждаме в дните и седмиците около срещите в Европа. Макрокартината ще даде основата за дългосрочната посока на пазарите. Много важен фактор ще се окаже доверието на инвеститорите към платежоспособността на държавите.

На практика Гърция, Ирландия и Португалия не могат да се финансират от капиталовите пазари, а подобна поява на фалирали държави не се ограничава само до няколко. Предстои ни година, в която ще има още държавни фалити или сериозни сътресения в способността им да привличат капитали. Еврозоната трябва да намери уникален начин да се справи с кризата и да премине на друго ниво на интегрираност на държавните си финанси.

Последна актуализация: 00:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Китай разпродава постепенно доларовите си активи. Печатницата на пари е атомна бомба и някой очевидно влиза в бункера. Гледайте да видите и в ЕС какво ще стане при следващия опит на някое от слабите звена да емитира облигации............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Не е трудно да се схване начинът на мислене на американската финансова олигархия и да се моделира плана им за запазване на доминиращото положение. За тази цел САЩ трябва да станат единственото привлекателно място на планетата за инвестиции. По-просто казано, пред американците стои задачата да нулират собствените дългове и да продължат да живеят за сметка на другите. Да постигнат това могат, само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите - ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят. Това е неизпълнима задача, но американците ще се опитат. Стратегическата задача за преформатирането на световната икономическа система може условно да се разбие на три етапа -унищожение на конкурентните капитали, нулиране на американските дългове(война) и накрая изкупуване на световните активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Само преди 40 години, доларът наистина бе долар, но вече не е. Реалната му стойност днес е стойноста на печатарската хартия само(мастилото е на загуба). Групата на Бразилия, Русия, Индия и Китай, известна накратко като БРИК вече играе много по-силна роля в световната икономика. БРИК отдавна настоява за изваждането на долара, като платежно средство. Интересното е, че икономиката на БРИК расте, а икономиката на Европейския съюз и на САЩ буксува на едно място. Медиите съобщават, че съперниците на САЩ за глобално превъзходство се срещат скрито (и не съвсем скрито) и обсъждат как да намалят ролята на американския долар в международната търговия. Самият факт, че Бразилия, Русия, Индия и Китай решиха да се обединят в група, е вече много важен, защото заедно те притежават 43% от световното население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Сегашната криза не е циклична. Това е системна криза на световните капиталистически, политически и финансови институти. Това е криза на западното светоустройство и на цялата западна цивилизация. Това е системна и цивилизационна криза. Що се отнася до икономическата причина за кризата, това са огромните дългове на главния регулатор на цялата западна, а напоследък и глобална икономика - САЩ, и колосалното печатане на необезпечени с нищо долари.Най-важният показател, че това е системна криза е неспособността й да се лекува. Всички проблеми САЩ си създадоха сами със своя долар. Но продължават бясно да го печатат. Това е последният балон, който се надува. Когато той гръмне САЩ вече няма да имат други балони. Доларът е последният.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
Манипулативните статии, край нямат.....Има разлика между истинските пари, и днешната система, основана на лихвата. Не може да оприличава едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още