IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлението на риска ще диктува резултата от инвестициите във валути през 2012

Доларът и йената са сред фаворитите на анализаторите през новата година, показва анкета на Investor.bg

08:00 | 05.01.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Управлението на риска ще диктува резултата от инвестициите във валути през 2012

Управлението на риска ще е онзи компонент от търговията на валутните пазари, който ще определи в най-голяма степен какви резултати ще бъдат постигнати от инвеститорите през 2012 година.

Около това мнение се обединяват финансовите анализатори Георги Иванов, Цветослав Цачев и Стоян Петров, към които Investor.bg се обърна за коментар на това, което ни предстои през годината.

Като фаворит на специалистите през 2012 година се открояват американският долар и японската йена. Прогнозиране в толкова дълъг план обаче е трудно заради усложнената политическа обстановка в еврозоната.

„Трудно можем да определим с точност коя валута ще се представя стабилно и коя не през цялата 2012 година предвид високата волатилност на финансовите пазари от последните месеци на отиващата си година и очакванията за нейното запазване поне в началото на следващата”, посочва Георги Иванов, финансов анализатор в БенчМарк Финанс.

Относително дългият период се посочва като предизвикателство и от Стоян Петров, инвестиционен консултант в Адмирал Маркетс. Поради тази причина той съветва трейдърите да се насочат по-скоро към по-краткосрочната търговия, както и да спазват добре заложените риск правила.

Вижте какво очакват финансовите консултанти за това коя ще е най-стабилната валута тази година, както и кои фактори ще движат пазара – политическите или икономическите. В анкетата на Investor.bg те дават и съвет кой тип анализ е по-подходящ в настоящата сложна конюнктура – фундаменталният или техническият.

- Коя ще е най-стабилната валута през 2011 година?

Георги Иванов, финансов анализатор в БенчМарк Финанс

Моят фаворит остава японската йена, която през последните години показа своята устойчивост на няколкото интервенции от страна на местното финансово министерство и централна банка.

В условия на слаб интерес към рискови активи йената продължава да бъде предпочитана алтернатива за съхранение на свободните средства на инвеститорите и поне на този етап изглежда малко вероятно тя да изгуби този си статут.

На противоположния полюс според мен ще бъде представянето на еврото в началото на 2012 година, тъй като опасенията на пазарните участници около дълговата криза в еврозоната ще продължат да ги държат настрана от единната валута, докато не станем свидетели на позитивно развитие на ситуацията.

Последна актуализация: 00:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Китай разпродава постепенно доларовите си активи. Печатницата на пари е атомна бомба и някой очевидно влиза в бункера. Гледайте да видите и в ЕС какво ще стане при следващия опит на някое от слабите звена да емитира облигации............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Не е трудно да се схване начинът на мислене на американската финансова олигархия и да се моделира плана им за запазване на доминиращото положение. За тази цел САЩ трябва да станат единственото привлекателно място на планетата за инвестиции. По-просто казано, пред американците стои задачата да нулират собствените дългове и да продължат да живеят за сметка на другите. Да постигнат това могат, само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите - ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят. Това е неизпълнима задача, но американците ще се опитат. Стратегическата задача за преформатирането на световната икономическа система може условно да се разбие на три етапа -унищожение на конкурентните капитали, нулиране на американските дългове(война) и накрая изкупуване на световните активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Само преди 40 години, доларът наистина бе долар, но вече не е. Реалната му стойност днес е стойноста на печатарската хартия само(мастилото е на загуба). Групата на Бразилия, Русия, Индия и Китай, известна накратко като БРИК вече играе много по-силна роля в световната икономика. БРИК отдавна настоява за изваждането на долара, като платежно средство. Интересното е, че икономиката на БРИК расте, а икономиката на Европейския съюз и на САЩ буксува на едно място. Медиите съобщават, че съперниците на САЩ за глобално превъзходство се срещат скрито (и не съвсем скрито) и обсъждат как да намалят ролята на американския долар в международната търговия. Самият факт, че Бразилия, Русия, Индия и Китай решиха да се обединят в група, е вече много важен, защото заедно те притежават 43% от световното население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Сегашната криза не е циклична. Това е системна криза на световните капиталистически, политически и финансови институти. Това е криза на западното светоустройство и на цялата западна цивилизация. Това е системна и цивилизационна криза. Що се отнася до икономическата причина за кризата, това са огромните дългове на главния регулатор на цялата западна, а напоследък и глобална икономика - САЩ, и колосалното печатане на необезпечени с нищо долари.Най-важният показател, че това е системна криза е неспособността й да се лекува. Всички проблеми САЩ си създадоха сами със своя долар. Но продължават бясно да го печатат. Това е последният балон, който се надува. Когато той гръмне САЩ вече няма да имат други балони. Доларът е последният.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
Манипулативните статии, край нямат.....Има разлика между истинските пари, и днешната система, основана на лихвата. Не може да оприличава едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още