IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото на 10-годишно дъно спрямо японската йена

Единната валута е под натиск заради проблемите на финансовия сектор в еврозоната

11:49 | 29.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Еврото на 10-годишно дъно спрямо японската йена

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

След като поевтиня спрямо повечето от основните си конкуренти вчера, еврото започна новата сесия с отбелязването на 10-годишно дъно по отношение на японската йена.

Обявените вчера данни за рекордно високата стойност на активите на Европейската централна банка, състоящи се от заеми към финансови институции и изкупени различни видове ценни книжа, бяха в основата на отдръпването на пазарните участници от позиции в единната валута.

Наред с тази информация с особен негативизъм бяха посрещнати новините, че овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ са достигнали рекордните 452 милиарда евро, което на практика означава, че отпуснатите през миналата седмица близо 500 милиарда са останали в банковата система, а не се използват спрямо първоначалното им предназначение – да стимулират кредитирането на населението и бизнеса.

В допълнение към това разликата в лихвите по въпросните депозити и заемите е в ущърб на търговските банки, а това е показателно за моментното недоверие и на самите финансови институции в пазарите.

Фактът, че въпреки досегашните опити на европейската монетарна институция да подпомогне възстановяването на финансовия сектор, то остава все още под значителен риск, предизвиква спекулации относно бъдещите мерки, които предстои да предприеме ЕЦБ.

Неслучайно се заговори за ново понижение на основния лихвен процент в началото на 2012 година, което, ако се случи в действителност, ще бъде третото поредно сваляне на лихвите и същевременно ще засили още повече натиска върху еврото.

В по-краткосрочен план поводите за продължаване на разпродажбите на единната валута могат да се увеличат още днес, когато предстои нов аукцион на средносрочни италиански държавни облигации.

Резултатите от вчерашните два търга на ценни книжа, издадени от местното правителство, бяха силно обнадеждаващи, след като лихвите по тях регистрираха значителен спад спрямо месец по-рано, а в същото време търсенето беше по-голямо от предлагането.

За повече оптимизъм обаче все още е прекалено рано, тъй като по данни на управляващите в Италия страната ще се опита да пласира облигации на стойност 450 милиарда евро през следващата година, с част от които да погаси падежиращи през 2012-та ценни книжа и да намали бюджетния си дефицит.

Едва след успешното набиране на всички планирани средства можем да очакваме по-дълготрайно успокояване на пазарите, но дотогава доводите за спад на еврото ще преобладават.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3069; High – 1.3079; Low – 1.2911; Close – 1.2940


Пробивът на дъното при 1.2945 създава предпоставки за засилване на низходящия тренд, чиято следваща цел е 1.2859.

Критично ниво с оглед на този тренд в средносрочен план е 1.3198, а при корекция ще наблюдаваме тест на 1.2977 и 1.3082.

GBP/USD
Open – 1.5669; High – 1.5690; Low – 1.5440; Close – 1.5455

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:21 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kofe85
преди 12 години
добре казано йорданов :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Наред с тази информация с особен негативизъм бяха посрещнати новините, че овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ са достигнали рекордните 452 милиарда евро, което на практика означава, че отпуснатите през миналата седмица близо 500 милиарда са останали в банковата система, а не се използват спрямо първоначалното им предназначение да стимулират кредитирането на населението и бизнеса."И какво стана с проекта за спасяване на ЕС? Май избраха най-лошия вариант: ЕЦБ хем да напечата евра - да девалвира еврото. Хем вместо с тях да изкупи дълговете на закъсалите държави, съответно да стабилизира финансите на Европа, ЕЦБ пък ги даде на банкерите, както и на МВФ, които участваха в предизвикването на кризата. Е гати...Помните ли, преди няколко месеца - година беше, в Германия се беше появила дискусия: Гърция ли спасяваме или кредиторите на Гърция?, Защо германският данъкоплатец трябва да плаща за рисковите инвестиции на банките, а не те да си платят грешките сами?Затихна тая дискусия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Няма никой по-виновен за това от белия алчен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Да еврото усилено се опитва да достигне силата на ДРАХМАТА. Япония се справи сама с ФУКУШИМА, а Европа всеки гледа да я изч...ка и САЩ и КИТАЙ и БРИК и дори и МАРСИАНЦИТЕ. горко на белия човек!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още