IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото – по труден път и през 2012 година

Бъдещето на еврозоната изглежда далеч по-сигурно, отколкото преди месец-два, но това не значи, че натискът върху единната валута ще отслабне

11:00 | 01.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Еврото – по труден път и през 2012 година

Очакванията на банката са еврото да падне до 1,25 EUR/USD, а спрямо швейцарския франк да се запази ниво от около 1,20 франка за евро. Именно при това ниво в момента националната банка на Швейцария задържа валутния курс на швейцарската валута.

„В началото на следващата година натискът върху двойката евро/долар ще продължи“, коментира Дженифър Хау, валутен стратег в Lloyds Bank. “Пазарът търсеше големия план за разрешаване на кризата в еврозоната, но такъв не бе представен, така че напрежението върху еврото ще се запази“, смята тя.

Според Хау ключов момент за движението на валутната двойка ще е вторият аукцион за тригодишни кредити, който се очаква да бъде организиран от ЕЦБ през февруари.

По всяка вероятност еврото ще остъпи и срещу британската лира, особено ако на Великобритания продължи да се гледа като на относително стабилен остров за предпазване от кризата. Опасността за лирата се крие във вероятността агенциите да понижат кредитния рейтинг на страната, смятат от UBS.

Очакванията на анализаторите на банката са, че в края на следващата година еврото ще отстъпи срещу лирата до 0,83 EUR/GBP.

Скандинавските валути също се очаква да поскъпнат срещу еврото, като от UBS залагат съществен ръст на паричните единици на Швеция и Норвегия. Причината е, че техните икономики вероятно ще останат относително устойчиви на кризата.

Според Саймън Дерик еврото ще отстъпи и на валутите на развиващите се страни.

„Възможно е да има възходящо движение срещу йената, а в същото време очаквам доларът и йената да напреднат срещу по-рисковите активи и валути“, обяснява той.

Все пак ситуацията за еврото не е съвсем безнадеждна. Възможно е единната валута да поскъпне, но само ако има съществено подобрение на ситуацията в еврозоната. Друг фактор за подобен сценарий е и обръщане на тенденцията за „скъсяване на еврото“.

„Има екстремно големи къси позиции срещу еврото, така че може да видим възходящо движение ако има промяна в това настроение“, смята Хау.

Тъй като валутните пазари са все по-зависими от политическите събития, по-добри от очакваните новини от еврозоната биха могли да доведат до поскъпване на еврото спрямо долара, смятат и от UBS.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Никак не ме учудва - коментарите идващи от островната страна са крайно тенденциозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Защо ли в Европа чакат почти катастрофа, а у накс - успех след успех и победа след победаЧетете:- Файненшъл таймс: Икономистите очакват мрачна година 03 януари 2012 | 09:16 | Агенция "Фокус"Начало / Европейски съюзЛондон. 2012 година ще си съперничи с 2009 година по икономическа слабост като производството е ударено от продължаващата дългова криза в еврозоната. Това смятат редица водещи икономисти, взели участие в изследване на вестник Файненшъл таймс.Проучването е проведено сред 83 икономисти, включително 11 бивши членове на комисията по монетарна политика на Националната банка на Англия. Три пъти повече са респодентите , които смятат, че икономическата ситуация ще се влоши през 2012 година в сравнение с тези, които очакват нещата да се подобрят. Почти всички смятат, че перспективите пред Великобритания ще бъдат много по-лоши, ако еврото рухне. 43 от икономистите смятат, че разпадането на еврото ще бъде избегнато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ясно е, че в един момент прасетата ще отхвърлят еврото и ще откажат да плащат дълговете си. Те просто нямат друг изход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Навремето гърците банкрутираха Троя с троянския кон, сега ще банрутират ЕС с еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Еврото го чака такава обезценка , че почти никой не може да си я представи.Тази година ЕЦБ ще натвори невероятни глупости , също като заема за банките за да купували ДЦК. Кой *** ще се яви купувач на пазарна цена да купува от маркета след като знае че цената е определена след като продавача на стоката предния ден се е явил предрешен като купувач и си е купувал стоката сам на тази цена.Хубавата част е че наближава момента в който хората ще потропат на вратите на банките и ще си поискат спестяванията , а те ще трябва да им ги изплатят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
абе как си ги пишат тези стойности на движението на еврото за годината????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ебльо Еблев
преди 12 години
********През 2011 година двойката евро/долар се движеше в границите 1,2950-1,4250 долара за евро. ********Много груба грешка - евро/долар се движеше в границите 1,2875-1,4939Трябва да се поправи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още